Zeesleepboot Holland: een stukje cultureel erfgoed

Lopend door de Tweede Haven stuit ik op de Holland met op het voordek haar bemanning, nagenietend met een biertje na een warme dag op het water tijdens de In-Port Race. Als ik aangeef interesse te hebben in het schip word ik meteen aan boord uitgenodigd en krijg ik gastvrij een koud glas cola in de hand gedrukt. Enthousiast vertelt de schipper over zijn oogappel.

Door Monique Hut

De Zeesleepboot Holland heeft de status Varend Monument en terecht. De Holland is een bergingsjager uit 1951 en heeft gefungeerd als snelle sleepboot van 1951 tot 1975. Tegenwoordig doet de Holland dienst als museumschip en vaart ze gasten rond in binnen- en buitenland. De schipper vertelt: “Ik heb eens een hele groep golfers naar Schotland gevaren. Erg leuk!”

Het schip wordt in stand gehouden door de Stichting Zeesleepboot Holland. Ga voor meer informatie naar: http://www.zeesleepbootholland.nl/