De Volvo Ocean Race is veel meer dan een zeilrace alleen. Het is een avontuur, een gevecht tegen de elementen.
De organisatie beoogt daarnaast bij te dragen aan een betere wereld. Zo wordt aandacht gevraagd voor de vervuiling
van de oceaan én gezocht naar oplossingen. Bovendien willen TIG Sports, de gemeente Den Haag en het Werkgeversservicepunt
WSP de finish van de Volvo Ocean Race aangrijpen voor een werkervaringsproject. Watermakers biedt Haags talent –
werkzoekenden, statushouders en studenten – de kans aan de slag te gaan bij bedrijven, leveranciers en organisaties
die betrokken zijn bij de aankomst van de zeilrace in Den Haag. Zo heeft de Volvo Ocean Race op menig terrein impact.

Het belangrijkste doel van het Watermakers-project is om in de aanloop naar en rondom de finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag kansen op betaald werk te creëren voor Haagse werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Een aantal van hen heeft enkele flinke hobbels overwonnen. Het vervullen van een functie in aanloop naar én tijdens de Volvo Ocean Race is voor die personen, net als voor de zeilers, de voltooiing van een pittige reis’’, aldus Margit Bosch.

De organisatie achter Watermakers heeft al jaren ervaring met soortgelijke projecten. A Bunch of Choices koppelde eerder werkzoekenden en evenementorganisaties aan elkaar. Zo deden honderden jonge talenten werkervaring op bij mega-events als SAIL Amsterdam, de Wereldhavendagen en de start van de Giro d’Italia in Gelderland. ,,De magie van zo’n evenement maakt bij alle betrokkenen wat los, iedereen – werkzoekende en ondernemer – wil zijn beste beentje voor zetten’’, weet Bosch.

A Bunch of Choices is ontstaan uit de passie voor onderwijs, jong talent, evenementen, het beste uit mensen halen en het creëren van oplossingen door het bij elkaar brengen van partijen. In eerdere projecten werd vooral samengewerkt met studenten en het onderwijs. Ditmaal richt het project zich met name op kwetsbare doelgroepen. Daarbij ook statushouders, die minstens twee jaar in Nederland zijn. ,,Een extra uitdaging, maar o zo waardevol voor alle betrokkenen’’, zegt Bosch.

Watermakers past in het streven van de gemeente Den Haag en TIG Sports om met de Volvo Ocean Race Finish, naast economische impact, ook sociaal maatschappelijke impact te bereiken. Leveranciers, ondernemers, cateraars, beveiligingsbedrijven en alle anderen die betrokken zijn bij de Volvo Ocean Race Finish worden aangespoord om één of meer Haagse werkzoekenden de kans te bieden om zich te ontwikkelen tot een waardevolle en volwaardige werknemer.

Watermakers bemiddelt voor tal van trajecten in deze periode. Bosch: ,,We willen zoveel mogelijk openingen creëren voor werkzoekenden.’’ In vrijwel elk werkgebied is het mogelijk om een samenwerking op poten te zetten. Het functieprofiel van de werkzoekenden is zeer uitlopend, net als de werkgebieden waarin zij actief zouden kunnen zijn, zoals hospitality, horeca & catering, openbare orde en veiligheid, detailhandel, zakelijke en facilitaire dienstverlening, logistiek. ,,Bedrijven die deelnemen worden door A Bunch of Choices en het Werkgeversservicepunt geholpen bij het werven, trainen en coachen van passende werkzoekenden’’, besluit Bosch.

Succesverhaal
Mebrahtu, één van de statushouders uit het project Samen Haags heeft tijdens het Ondernemersgala Den Haag gewerkt voor Volvo Ocean Race leverancier BloemBloem. Hij heeft geholpen bij de op- en afbouw in het stadhuis. En omdat dat zo’n succes was, heeft hij direct een 0-uren contract aangeboden gekregen! Hij kan nu vaker ingezet worden bij klussen (ook buiten Den Haag). Hij had tot deze klus nog geen enkele werkervaring in Nederland, dus voor hem is dit een unieke kans om werkervaring op te doen.

Meer informatie is te vinden op de website Watermakers.

Voor meer vragen, neem contact op met Margit Bosch: margit@abunchofchoices.nl