Trophy terug naar Alicante, boten de wereld over

De Volvo Ocean Race 2017-2018 is afgelopen, de laatste races gevaren, de prijzen uitgereikt. Op naar een volgende editie van de zwaarste zeilrace ter wereld. Maar wat gebeurt er met de trofee en de boten?

Door Monique Hut

De Volvo Ocean Race Trophy

Zaterdag vond de laatste In-Port Race plaats, aansluitend werden – op het podium in de Race Village én tijdens de Awards Night in het World Forum – alle resterende prijzen uitgereikt. Zondag was het ook weer een drukke dag in de Race Village, met de mogelijkheid op een bezoek aan de boten. Daarmee is de Volvo Ocean Race editie 2017-2018 echt tot een einde gekomen. We kregen echter nog wel enkele vragen. Want wat gebeurt er nu met die bokaal met een verhaal?

Foto: Frans de Pater

De Volvo Ocean Race Trophy is het symbool van de vele opofferingen die de zeilers maken om de race te voltooien. Elke ring vertegenwoordigt een race editie vanaf het allereerste begin in 1973-1974, toen het nog de Whitbread Round the World Race heette. De winnaar staat gegraveerd in de ring die de betreffende editie vertegenwoordigt. De winnaar krijgt hem niet mee naar huis, hij wordt bewaard door de organisatie van de  Volvo Ocean Race, in Alicante. Daar zal hij op termijn weer zichtbaar zijn in het Volvo Ocean Race Museum.

De trofee weegt maar liefst 9 kilo inmiddels, is 70 cm hoog en is gemaakt van aluminium met een zilveren plating.

En wat gebeurt er nu met de boten?

Nu de race is afgelopen vraagt menigeen zich af wat er nu met de boten, de VO65, gaat gebeuren. Meteen na sluiting van de Race Village worden de boten verplaatst naar de Eerste Haven, waar zij een tijdelijk blijven liggen. De meeste boten zijn eigendom van Volvo, ze werden door de diverse teams geleast. Sailing Holland blijft de boot van Team Brunel leasen en gaat deze gebruiken voor tochten (dagtochten en meerdaagse trips) met bedrijven en particulieren die een unieke belevenis willen beleven. Enkele boten zullen worden gebruikt voor wedstrijden met sponsoren en trainingen.