Stem mee voor Carolijn Brouwer – wereldzeiler van het jaar!

Volvo Ocean Race winnares Carolijn Brouwer is door de internationale zeilfederatie beide genomineerd voor de titel wereldzeiler van het jaar. Carolijn Brouwer won de titel twintig jaar geleden al eens. De winnaars in de categorie man en vrouw worden op 30 oktober aanstaande in Florida, USA, bekend gemaakt.

Brouwer kan 20 jaar na dato opnieuw beste zeiler van de wereld worden.
Voor Volvo Ocean Race winnares Carolijn Brouwer kan het de tweede keer zijn dat ze s’ werelds beste zeilster wordt. Brouwer won de titel in 1998 al eens voor haar prestaties in de destijds Olympische Europe-klasse (o.a. wereldkampioen).

Brouwer: “Twintig jaar geleden won ik de prijs voor het eerst als solo zeilster dat ik de titel nu opnieuw kan winnen als oceaan zeilster is fantastisch! Het toont aan hoe veelzijdig de zeilsport is en hoe ik me door de jaren heen heb kunnen ontwikkelen van solist tot teamplayer.”

Brouwer ziet haar nominatie dan ook voornamelijk als erkenning voor de met het Dongfeng Race Team geleverde teamprestatie. Brouwer: “Het mooiste blijft dat we de winst in de Volvo Ocean Race als Dongfeng Race Team met zijn alle samen hebben gedaan. Dat Marie en ik als zeilsters, de eerste vrouwen zijn die de Volvo Ocean Race daardoor gewonnen hebben is mooi meegenomen. Voor mij is dat nooit een doel op zich geweest. Ik wilde die race winnen. Niet omdat ik een vrouw ben maar omdat ik van het spelletje hou en de beste wil zijn samen met mijn team!”

Ondanks dat het voor Brouwer zelf geen item is geweest, beseft de in Australië woonachtige zeilster wel dat ze mogelijk een voorbeeldrol kan spelen. Brouwer: “Dat er nu meisjes zijn die in Nederland op de plassen zeilen of die net zijn begonnen met het oceaan zeilen en die ons als voorbeeld zien is gaaf. Ik vind het geweldig om te horen dat wij voor bepaalde meiden hebben laten zien dat het kan en dat ze door onze prestaties nu weten dat het niet langer een droom is. Dat het competitief meedoen in het oceaan zeilen daadwerkelijk mogelijk is.”

Brouwer en Riou eerste vrouwelijke winnaars Volvo Ocean Race
Brouwer is als duo genomineerd samen met haar Franse teamgenoot Marie Riou. Brouwer en Riou hebben concurrentie van drie andere genomineerden: de Italiaanse Caterina Banti (wereldkampioene Nacra17), de Amerikaanse Daniela Moroz (wereldkampioene kiteboarden) en de Australische Wendy Tuck (winnaar Clipper Round the World).

Uitslag wereldzeiler van het jaar op 30 oktober
Op maandag 15 oktober kan het publiek stemmen via de website van World Sailing. Bij de mannen is onder andere de Nederlandse windsurfer Dorian van Rijsselberghe genomineerd. De publieks stemmen zullen voor 30% meetellen in de einduitslag. De uitslag van de wereldzeiler van het jaar verkiezing zal bekend worden gemaakt op dinsdag 30 oktober tijdens de World Sailing Awards Ceremony in Sarasota, Florida, USA.