Red Bull Foiling Generation: vliegen over het water

Tijdens de Volvo Ocean Race Finish varen er naast de welbekende VO65’s van de Volvo Ocean Race-teams nog heel veel meer bijzondere boten rond. Wie over zee heeft uitgekeken deze week zal ze misschien wel voorbij hebben zien flitsen in een oogwenk: de Red Bull Foiling Catamarans.

Door Monique Hut

De Red Bull Foiling Generation is neergestreken in Den Haag, om de 32 grootste Nederlandse zeiltalenten van 16-21 jaar de mogelijkheid te bieden kennis te maken met deze spectaculaire zeilsport. Dankzij de hydrofoil zeilcompetitie worden deze talenten kansen geboden op te vallen, bijvoorbeeld om door te kunnen stromen naar de Volvo Ocean Race of de America’s Cup. De Red Bull Foiling Generation wordt naast Nederland ook georganiseerd in Oostenrijk, Nieuw Zeeland, Zwitserland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Foto: Frans de Pater

De boten

De Red Bull foilers zijn zeer snelle catamarans voorzien van hydrofoil vleugels. Hierdoor kunnen de boten hoge snelheden van maar liefst 65 km per uur behalen! Dat ziet er vanzelfsprekend erg spectaculair uit.

Foto: Frans de Pater

Foiling

Foiling, wat is dat nu precies? Boten voorzien van hydrofoil vleugels hebben de eigenschap dat ze uit het water kunnen worden gelift en enkel op de vleugels worden voortgestuwd. Het lijkt daarmee haast of de boten over het water zweven.

Foto: Frans de Pater

De zeilteams streden als ware pro’s om de eerste plaats in de tweede editie van de Red Bull Foiling Generation. De zinderende finale tussen de vier overgebleven teams was een heuse nek-aan-nek race vol spanning en drama. Maar uiteindelijk kan er maar een team overwinnen: Pieter van Leijen (20) en Thomas Snoek (19) kwamen als eerste over de finish in de Red Bull Foiling Generation 2018 en mogen in november Nederland vertegenwoordigen tijdens de World Final in Miami (USA).

Wil je meer weten over de race? Ga dan naar:

http://foilinggeneration.redbull.com/