”Op mijn iPod staat playlist die mijn zoon heeft samengesteld”

Het is woensdag Kids Day tijdens de Volvo Ocean Race. En dus staat de jeugd centraal. Bij alle activiteiten. En dus is er Bouw Je Bootje, gaan deze dag nog meer kids in een Optimist varen dan andere dagen. Bovendien zijn er persconferenties en speciale vragensessies. Na de tewaterlating van de Bouw Je Bootjes mochten de kinderen vragen stellen aan Annemieke Bes van Sun Hung Kai/Scallywag, Carolijn Brouwer van Dongfeng en Marieke Jongens, die in de 49erFX aan de Olympische Spelen in Tokio mee wil doen.

Door Marijn Krijger

Bij het hoofdpodium is het aan de kinderen om vragen te verzinnen. Carolijn antwoordt op de eerste vraag of er elektronica mee mag aan boord. “Dat mag, een iPod of kleine iPad. Hierop staat een playlist met muziek die mijn zoon heeft samengesteld. Dat gaat van hardcore tot Adele. Als je vier uur wacht af bent dan moet je eigenlijk slapen. Dat lukt niet altijd, dan kan je lekker muziek luisteren of een film kijken.”

Er waren voldoende vragen van de kinderen. Foto: Frans de Pater.

Een prangende vraag: Hoe poep je aan boord? Annemieke: “Je poept in een plastic zak die we in zee gooien en die binnen twee weken volledig wordt afgebroken. Dan moet je wel snel zijn, want als er vocht in komt, begint die al met afbreken. Je kan natuurlijk ook overboord hangen. Dit noemen we Al Fresco. Je moet dan wel oppassen voor de golven.”

Marieke legt uit dat je hoofd stoten niet vaak gebeurt. “Wel mijn armen en benen, maar mijn hoofd stoot ik niet. Het is een kwestie van snel bukken als de giek overkomt. Jullie kunnen dat zelf oefenen bij de Optimist on Tour.”

Annemieke Bes vertelt haar verhaal. Foto: Geert Smits.

Ook zeeziekte is een onderwerp waar de kinderen meer over willen weten. “Ik heb er niet veel last van. Sommige Volvo Ocean Race-zeilers hebben dat wel. Je kan natuurlijk een pilletje nemen de avond voordat de etappe start en in de ochtend nog een. Het is beter om gewoon een volle maag te hebben. Ik neem altijd bananen mee voor de eerste dagen. Die vullen goed”, vertelt Carolijn.

Carolijn Brouwer beantwoordt een vraag, de volgende is al onderweg. Foto: Geert Smits.

De laatste vraag gaat over communicatie aan boord. Op de boot is dit mogelijk. Bij een lange etappe krijgen de zeilers om de paar dagen een bericht van familie. Dit is alleen tekst. Een foto kan niet over de dataverbinding heen. “Mijn zoon stuurt dan een bericht dat hij mij lief vindt, maar dat thuis de X-box ook erg leuk is,”  vertelt Carolijn.