Met een zelfgemaakt bootje te water in de Race Village

Al eeuwen worden in Nederland de beste en mooiste boten gebouwd. Logisch, want overal is water en iedereen wil varen. Of dat nou met een plezierjacht, Rijnaak, kano of catamaran is. Door Nederlandse basisscholen zijn in het kader van de Volvo Ocean Race liefst 200 boten gebouwd. Dit unieke project is een initiatief van het Watersportverbond. 

Door Marijn Krijger en Edward Swier

Op Kidsday zijn 65 van deze boten te water gelaten. Liefst 600 kinderen, van scholen uit heel Nederland, waren ervoor naar de Race Village gekomen. Het Bouw Je Bootje-pakket bestaat uit op maat gefreesd hout, schroeven, lijm en een peddel. Met de bouwbeschrijvingen zijn de bovenbouwgroepen van 150 scholen aan de slag gegaan.


Sailor’s Parade. Foto’s: Frans de Pater

Groot feest

In een heuse Sailor’s Parade brengen de klassen hun boot naar het Beach Stadium. Hier gaan ze te water, de meeste boten voor het eerst. De jury bepaalt welke school de teamworkprijs en de schoonheidsprijs krijgt. Zowel de basisschoolleerlingen als de jury – die bestaat uit Nicholas Heiner, Louis Balcaen, Simeon Tienpont en Carolijn Brouwer -, maken van de tewaterlating een groot feest.


De jury, v.l.n.r.: Louis Balcaen, Carolijn Brouwer, Simeon Tienpont, Nicholas Heiner

Een voor een gaan de boten te water. Per boot peddelen twee kinderen de boot via twee boeien langs de jury. Elke boot heeft een naam: JoepiedeSloepie, de Delta, Red Magic, Olijf, Acacia, Beachboot, Beerboot, Bananenboot, Boboboot, Loltsje, Vipe en us Bouwe. De tribune zit vol met klasgenoten die de jury imponeren met hard gejuich als hun eigen boot langsvaart. De beschilderingen van de boot maken elke boot uniek, de kleurrijke us Bouwe en de beachboot met boegbeeld vallen op.

Schroeven

“Iedereen mocht meebouwen. We hebben met de hele klas gebouwd”, vertellen Senna en Louise van de Delta. “Het moeilijkst was om de schroeven er goed in te draaien. In twee of drie weken is de boot gebouwd. Vandaag is de eerste keer dat de boot in het water ligt. En dat ging best goed.”

Schipper van AkzoNobel Simeon Tienpont maakt de teamworkprijs bekend. De top drie bestaat uit Grou, JoepieDeSnoepie en Delta. Delta wint. Onder luid gejuich krijgen ze de beker van de jury. De andere prijs is de schoonheidsprijs. De beachboot van het Schoonhovens College, met het originele boegbeeld, is de winnaar en heeft de mooiste boot naar Scheveningen gebracht.


De winnaars van de schoonheidsprijs

Jurylid Carolijn Brouwer is onder de indruk. De winnares van de Volvo Ocean Race haalt herinneringen op aan haar eerste bootje, niet zelf gebouwd overigens.

Biscuitje

,,Ik had als kind een Optimist. Biscuitje heette dat bootje. Normaal gesproken zijn die bootjes zo’n 35 kilogram. Maar die van mij had een dubbele bodem, woog wel 42 kilo. En dus was-ie eigenlijk niet te tillen, en scheelde het nogal wat snelheid in het water. Maar, het was altijd wel het mooist gepoetste bootje van de hele vloot.’’

,,Het mooie van dit project Bouw je Bootje is dat kinderen ook op zo’n manier in aanraking komen met de zeilsport. En dat dat niet direct hoeft te betekenen dat ze meteen zeiler worden. Onze sport heeft ook botenbouwers nodig. Je ziet dat bij de Volvo Ocean Race, ons team Dongfeng heeft gewonnen. Maar dat zijn niet alleen de zeilers, maar ook de crew aan wal, die zorgt dat alles aan boord werkte, onze weerman, de zeilmaker.’’

,,Het is leuk om kinderen op deze wijze te onderwijzen. Mooi toch als een aardrijkskundeles over de plekken gaat waar wij met onze wereldreis zijn geweest en als je bij handvaardigheid met z’n allen zo’n bootje bouwt.’’