Legends Race

In Den Haag wordt een bijzondere reünie georganiseerd voor alle Nederlandse en buitenlandse schepen en bemanningsleden die ooit aan de wedstrijd hebben deelgenomen. Een aantal van de deelnemers gaat nog een keer de strijd aan in een unieke Legends Race. De start is in Gotenburg en de finish eveneens in Den Haag. De schatting is momenteel dat de legends 24 juni en 25 juni aankomen in Den Haag.

Parade of Sail
Op woensdag 27 juni tussen 19.00 en 20.30 uur is de Parade of Sail. Tijdens de Parade of Sail varen de Legends boten van oud naar jong één voor één de haven uit. De Legends zullen langs de pier de zeilen hijsen en vervolgens in colonne de Noordzee opvaren. Hierbij kan het publiek in de Race Village de boten goed zien.

Tijdens de Parade of Sail worden zowel zeilers als bezoekers meegenomen door de historie van de Volvo Ocean Race.

Open boot Tour Legends
Op maandag 25 juni en vrijdag 29 juni is er mogelijkheid om op de legends boten een kijkje te nemen. Tussen 18.00 uur en 20.00 uur zullen de bemanningsleden je hartelijk ontvangen en mag je alles vragen.

Houd ook de Facebookpagina in de gaten van de Legends race.

De volgende legend boten zullen aanwezig zijn tijdens de Finish in Den Haag:

Assa Abloy
De huidige ‘Ambersail’ deed mee aan de 2001-02 editie van de Volvo Ocean Race. De boot is een Volvo Ocean 60 boot dat deelnam aan deze spectaculaire race onder de naam ‘Assa Abloy’. Onder de Nederlandse schipper Roy Heiner werd de Assa Abloy maar liefst 2e in de achtste editie van de Volvo Ocean Race. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Volvo Ocean Race werd het Scandinavische Gothenburg als stopover gebruikt.

Boudragon
De Boudragon deed mee aan de Whitbread Round the World Race in 1997-98. Zij finishte als vijfde onder leiding van de Britse schipper Lawrie Smith. Tijdens de 1997-98 editie van de Whitbread Round the World Race, tevens laatste editie onder sponsor Whitbread, bestond de vloot uit tien boten.

Copernicus
De Copernicus deed mee aan de eerste editie van de Whitbread Round the World Race in 1973-74. De Copernicus werd speciaal gebouwd voor deze round the world race door onder andere de schipper Zygfryd Perlicki. De Poolse boot werd onder leiding van deze schipper elfde in de race. Tijdens de eerste editie van de Whitbread Round the World Race deden zeventien schepen mee.

Ericsson 4
De Ericsson 4 won de Volvo Ocean Race in 2008-09. De Volvo Ocean 70 werd eerste onder leiding van de Braziliaanse schipper Torben Grael. De 2008-09 editie bestond uit tien etappes, waarvan de Ericsson 4 er vijf wist te winnen. Aan deze Volvo Ocean Race editie deden acht boten mee en werden er 31.250 zeemijlen afgelegd.

Flyer
De Flyer won de Whitbread Round the World Race 1977-78 onder leiding van de Nederlandse schipper Conny van Rietschoten. Onder de naam Alaska Eagle participeerde dezelfde boot aan de Whitbread Round the World Race 1981-82, daar werd zij 9e van de twintig deelnemende schepen. Sinds 2013 is de Flyer weer op Nederlandse bodem en in 2014 was zij te aanschouwen op de HISWA in Amsterdam.

Green Dragon
De Green Dragon werd vijfde in de Volvo Ocean Race 2008-09. Onder leiding van de Britse schipper Ian James Walker legde de Green Dragon tien etappes af, met in totaal meer dan 37.000 zeemijlen. Deze Volvo Ocean 70 vaart nog steeds wedstrijden over de hele wereld.

Illbruck
De Illbruck won de Volvo Ocean Race 2001-02 onder de leiding van de Amerikaanse John Kostecki. Na een lastige start van de 2e etappe vertrok de Illbruck op de laatste plaats. Door het laten zien van indrukwekkend teamwork klom de Illbruck in de dagen na de start op tot de eerste plaats. De eerste plaatst hebben zij de rest van de Volvo Ocean Race 2001-02 niet meer vergeven.Voor de derde en laatste keer werden de Volvo Ocean 60 klasse gebruikt voor de Volvo Ocean Race.

Neptune
De Neptune deed mee aan de Whitbread Round the World Race 1977-78. Tijden de tweede Whitbread Round the World Race werd Neptune eindgide Neptune als 8e in een vloot van 15 deelnemende boten. Onder leiding van de originele schipper, Bernard Deguy, zal de Neptune deelnemen aan de Legends Race 2018.

Telefónica Blue
De huidige ‘Ocean Breeze’ deed mee aan de Volvo Ocean Race 2008-09 onder de naam Telefónica Blue, waar zij 3e eindigde onder leiding van de Nederlandse Bouwe Bekking. Tijdens de Volvo Ocean Race 2011-12 werd de boot 6e. De Ocean Breeze is een gemoderniseerde Volvo Ocean 70.

Rothmans
De Rothmans deed mee aan de Whitbread Round the World Race 1989-90. Van de 22 deelnemende schepen werd Rothmans vierde onder de leiding van schipper Lawrie Smith. Rothmans legde het in de vijfde editie van de Whitbread Round the World Race af tegen de ‘Steinlager 2’, ook wel de ‘Big Red’ genoemd. Deze boot won alle etappes tijdens de 1989-90 editie.

Team SEB
Team SEB participeerde in de Volvo Ocean Race 2001-02. Onder leiding van de Zweedse schipper Gunnar Krantz eindigde zij als 7e. Gunnar Krantz was eerder schipper tijdens de Whitbread Round the World 1997-98. De Zweedse Volvo Ocean 60 is tegenwoordig actief in verschillende wedstrijden.

Tokio II
Tokio II deed mee aan de vijfde editie van de Whitbread Round the World in 1993-94. Onder leiding van de Nieuw-Zeelandse schipper Chris Dickson werd de Tokio II vijfde. De boot lag lange tijd op de eerste plek en zette koers om de Whitbread 60 klasse te winnen, maar brak zijn mast tijdens de vijfde etappe, wat resulteerde in een vijfde plaats.

Wil je weten wat er nog meer te doen is, kijk dan op het overzicht dagprogramma.