Kom allemaal naar de Zeeroeirace!

De Volvo Ocean Race zelf mag dan afgelopen zijn nu ook de laatste In-Port Race is gevaren en alle prijzen zijn uitgereikt, er is nog genoeg te zien en te doen in de Race Village! Vandaag zijn er tot zes uur nog tal van activiteiten, waaronder een demonstratiewedstrijd zeeroeien.

Door Monique Hut

Deze hele week zijn verschillende watersportdisciplines de revue gepasseerd naast de Volvo Ocean Race, zoals de Red Bull Foiling Generation, Optimist On Tour, kanopolo en het EK Optimist. En vandaag staat de demonstratiewedstrijd regatta zeeroeien op het programma, om het publiek kennis te laten maken met deze stoere tak van sport!

Side Events
 

Wat is het?

Zeeroeien, de naam zegt het al, vindt plaats op zee met open roeisloepen die door hun vorm erg zeewaardig zijn en in de meest ruige weersomstandigheden kunnen worden gevaren. Het roeien is nauw verbonden met de Nederlandse geschiedenis. VOC-schepen hadden al roeisloepen aan boord. Deze werden gebruikt voor het transport naar de wal of om trossen naar de wal uit te varen en om het schip af te meren.

De race van vandaag

De startlijn ligt ten westen van de havenmonding en de finish is in de buitenhaven, voor de versmalling met de Verkeerscentrale. In totaal zal de race 2 km lang zijn. Elke race duurt ongeveer 15 minuten. In elke race zullen 8 boten roeien.

Kom naar het havenhoofd om deze stoere bikkels aan te moedigen! De races duren tot ongeveer 16.20 uur.