Exposanten in Innovation Pavilion

Exposanten in het Innovation Pavilion van de Volvo Ocean Race Finish

 

Den Haag is er trots op om in 2018 voor het eerst de Finish van de Volvo Ocean Race te organiseren. Voor de kust van Den Haag vindt eind juni de ontknoping plaats van één van de grootste én meest innovatieve sportevenementen ter wereld. In de finishweek (van 24 juni t/m 1 juli) wordt in de Scheveningse haven een fantastisch feestl georganiseerd voor zeilers, publiek én het bedrijfsleven. Bij het festival worden 400.000 bezoekers, onder wie 25.000 zakelijke gasten, verwacht.

In het Innovation Pavilion, dat onderdeel uitmaakt van de Race Village, krijgen toonaangevende start-ups, scale-ups en MKB-bedrijven gedurende de festivalweek, in een maritieme en duurzame omgeving, de gelegenheid hun innovaties te presenteren. Het grote publiek heeft gratis toegang tot de Race Village. Het Innovation Pavilion zal bovendien bezocht worden door alle deelnemers aan de zakelijke netwerkevenementen van het Business Programma van de Volvo Ocean Race Finish. Het contact tussen (innovatieve) ondernemers wordt op die manier als vanzelf gefaciliteerd en gestimuleerd. In het Innovation Pavilion is iedere dag plaats voor zo’n 15 innovatieve bedrijven.

 

 

Zondag 24 juni t/m dinsdag 26 juni

Otis – Otis Insight ontwikkelt, op GPS gebaseerde, producten die zowel zeilers als roeiers en hun coaches real-time inzicht geven in trainingsdata als snelheid, tempo en acceleratie van de boot. Dankzij die gegevens is het mogelijk nóg meer uit de training te halen. Otis levert bovendien trackers die het mogelijk maken voor toeschouwers om zeil- en roeiwedstrijden tot in detail te kunnen volgen. Dit kan op een scherm, langs de waterkant, of zelfs thuis vanaf de bank. Deze trackers verzenden de positie en snelheid van de boten via een eigen netwerk. Het publiek kan het verloop van de race zonder vertraging volgen.

BlueO2 / LTO – In samenwerking met de Nederlandse Land- en Tuinbouw Organisatie LTO en Wageningen Livestock Research onderzoekt klimaatinnovator BlueO2 de kansen die zeewier bieden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van eiwitrijk zeewier als veevoer een duidelijke terugloop van de methaanuitstoot door melkkoeien tot gevolg heeft. In het Innovation Pavilion brengt het in Den Haag gevestigde BlueO2 deze toepassing onder de aandacht. LTO ziet kansen voor zeewier als hulp bij het halen van milieudoelen, het draagt bovendien bij aan een gezonde melkveehouderij.

St. Noordzeevis Scheveningen – Geen land ter wereld heeft zoveel vissersschepen met pulstechniek als Nederland. Liefst 80 hebben de apparatuur aan boord om platvis via die methode te vangen. Tong en schol worden ingenieus gevangen, ze verlaten de zeebodem na enkele korte pulsen. Bij de traditionele visserij worden zware wekkerkettingen gebruikt, die over de bodem slepen. Pulsvisserij zorgt voor een substantiële brandstofbesparing, minder bijvangst en minder bodemberoering. De Stichting Noordzeevis wil dat graag aan je tonen in het Innovation Pavilion.

Noordzeeboerderij – Op zo’n 15 kilometer uit de kust van Scheveningen wordt sinds 2016 geëxperimenteerd met offshore zeewierteelt door Stichting Noordzeeboerderij, de aanjager van de nieuwe zeewiersector. Met het Zeewierplatform en de Proefboerderij als belangrijkste middelen wordt bijgedragen aan de transitie naar een circulaire economie. Slimme productie van voedsel en energie op zee is belangrijker dan ooit. In het Innovation Pavilion zijn een maquette en bewegende visuals te zien. Hiermee krijg je een beeld hoe zeewierteelt op zee, tussen de windmolens, eruit zou kunnen zien.

Museon – Onder de vlag van Innovation LAB komt het Museon met een duidelijke boodschap én een viertal bedrijven naar het Innovation Pavilion: duurzame innovatie is belangrijk. Het Museon is het populair-wetenschappelijke museum in Den Haag. Er zijn collecties op het gebied van geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde, techniek en volkenkunde te zien. Dutch VR (de Stad van de Toekomst), Grow Wizzkid (Urban Farming), VDE Plants, Plant Totaal en Unicef laten onder meer zien hoe je elektriciteit uit planten kunt opwekken.

Marike – Als Nederlands high-end design merk levert het merk Marike wereldwijd wastafels, baden, kasten en accessoires voor woningen, kantoren, hotels, musea en universiteiten. Hoofdontwerper Boudewijn Roest ontwerpt de tijdloze collecties en gebruikt daarbij materialen welke duurzaam zijn en na vele jaren van gebruik teruggebracht kunnen worden in het productieproces. Een aantal van de ontwerpen is geïnspireerd door de zeilsport.

Naïf Care – Tijdens de Finishweek van de Volvo Ocean Race laat Naïf Care in het Innovation Pavilion een échte innovatie aan zee zien: zonnebrandcrème op basis van minerale filters, zonder nanodeeltjes. Niet alleen is deze vriendelijk voor de kinderhuid, maar ook is deze ocean friendly. Dat is voor de onderneming van groot belang: clean skin, clean ocean.

i-did – i-did gelooft in een sociale en circulaire samenleving. Een samenleving waar producten en grondstoffen niet worden weggegooid, maar hergebruikt. Waar iedereen zijn bijdrage levert om de cirkel draaiende te houden en waar niemand wordt buitengesloten. Daarom herwaardeert i-did textiele grondstoffen en arbeidspotentieel: onze producten bestaan uit niet meer draagbare kleding en textiel van consumenten en bedrijven. Ze worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het Innovation Pavilion wordt zowel de duurzame akoestische interieurlijn als een designlijn tentoongesteld.

Haagse Hogeschool – De Haagse Hogeschool laat aansprekende innovaties van de verschillende opleidingen en lectoraten zien. Vanuit de opleiding Sportkunde/International Sport Management zal het project van 24/7 Waves onder de aandacht worden gebracht. De plannen voor een unieke Wave Pool in Den Haag, waarmee je kunt surfen wanneer je maar wilt, zijn in een vergevorderd stadium. Verder worden diverse projecten verbonden aan het onderzoeksprogramma ‘Kwaliteit van Leven’ getoond. Denk hierbij een demonstratie van de Athletic Skills Track (24 juni), de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Health Assessment Technology (25 juni) en technologische aanpassingen die een brug slaan tussen mensen met een beperking en de (zeil)sport, op 26 juni.

TNO – TNO is een Nederlands kennisinstituut waar dagelijks 2600 professionals werken aan innovaties. Daarmee wordt de concurrentiekracht van bedrijven én het welzijn van de samenleving versterkt. Enkele speerpunten van de Maritiem & Offshore-afdeling zijn Autonoom Varen en Onderwater WiFi. Deze worden in het Innovation Pavilion getoond.

ISIS – In de regio Delft is een zogeheten Small Sart Delta ontstaan. ISIS, Innovative Solutions In Space, speelt daarin een belangrijke rol. Als spin-off van het Delfi-C3 nanosatellite project van de TU Delft is het inmiddels één van de marktleiders in de snelgroeiende wereld van satellieten. ISIS is gespecialiseerd in oplossingen voor satellietsystemen van 1 tot 30 kilogram.

Hiber – Hiber is in Delft gevestigd tegenover ruimtevaartpartner ISIS. Waar ISIS de satelliet bouwt en lanceert, ontwikkelt Hiber soft- en hardware voor de Nederlandse commerciële satelliettechnologie. De missie van Hiber is gebaseerd op het geloof dat het toegankelijk maken van technologie voor iedereen, het leven wereldwijd kan verbeteren. De technologie van Hiber helpt onder andere bij de bestrijding van klimaatverandering, het efficiënter groeien van gewassen, het beter managen van natuurlijke bronnen en het beschermen van wildlife.

Buginn – Bijen zijn onmisbaar voor bestuiving van planten en gewassen. Met het Buginn Bijenhotel is het mogelijk om bijen, en andere insecten die zouden moeten overwinteren, terug te brengen in een stedelijke omgeving. Daarmee krijgt de biodiversiteit een boost, wordt de voedselketen gestimuleerd en wordt gewerkt aan groenere steden. Buginn is het geesteskind van ecologisch hovenier Erik Bretveld en de ontwerpers van Studio Überdutch. Met een muur of gevel van Buginn Bijenhotels ontstaat een vandalismebestendige groene oase in de stad.

Ortega Submersibles – Ortega Submersibles heeft een nieuwe definitie gegeven aan ‘onderwaterreizen’. Met het ontwerp van de Mk. 1C is de wereld een ergonomische, multi-inzetbare open onderzeeër van de hoogste kwaliteit rijker. Het Nederlandse design kan zowel boven als onder water varen, met een snelheid van 9 tot 11 knopen. Filip Jonker en Daan Pol droomden van avontuur en ontdekkingstochten en stichtten Ortega Submersibles. Inmiddels leveren ze hun snelle, veilige én open onderzeeërs, waarin je als duiker kunt plaatsnemen, aan filmmakers, resorts, onderzoeksinstituten, offshore- en inspectiebedrijven. De onderzeeërs kunnen tot 95 meter diepte gaan.

Innovatie Paviljoen

Woensdag 27 t/m vrijdag 29 juni

Svasek – Meer informatie volgt.

Sailmon – Sailmon ontwikkelt software én hardware oplossingen, ontwerpt instrumenten en displays en is continue bezig met nautische innovaties. Een daarvan is Sailmon LOGS. Dat is een sociaal platform voor zeilers, waarop je data en media kunt delen, plaatsen en afspelen, om reizen en tochten te herbeleven. Het is bovendien het perfecte platform voor zeilers en hun coaches om prestaties te verbeteren. Gebruikers kunnen al onboard data synchroniseren met (bewegend) beeld. Dit kan eventueel, terwijl er gezeild wordt, direct worden geupload. Sailmon LOGS voegt zo veel plezier aan het zeilen toe. Sailmon wil de sport onder de aandacht brengen én populariseren bij een breder publiek.

Elemental Water Makers – Elemental Water Makers maakt, door middel van zonne-energie, drinkwater van zeewater. Meer informatie volgt.

De Dakdokters – De Dakdokters dragen bij aan een gezonde én mooie stad door groene daken, polderdaken en zelfs voedselproductiedaken te bouwen. De Dakdokters maken steden weer gezond, door de daken zoveel mogelijk groen te geven. Sinds 2010 transformeren ze ongebruikt dakoppervlak naar plekken voor natuurontwikkeling, recreatie, wateropslag en voedselproductie. De Dakdokters zijn geen dromers of denkers, ze realiseren projecten van begin tot eind. Architecten, timmerlieden, meubelmakers, dakdekkers en hoveniers werken gezamenlijk aan een project.

Tubebarrier – De Tubebarrier is een tijdelijke waterkering, een holle plastic tunnel, die zich met water vult en zo als nooddam fungeert bij overstromingen. Het is daarmee een ‘dijk’ van een oplossing. Het is het alternatief voor zandzakken. De tijdelijke dijk kan zonder gebruik te maken van stroom, pompen en/of veel mankracht, geïnstalleerd worden. Huiseigenaren, industrie, lokale overheden en waterschappen kunnen gebruik maken van de 24-uursservice. In één uur tijd kan 100 meter Tubebarrier worden neergelegd. De Tubebarrier weegt slechts 6,5 kilogram per meter, waar een halfgevulde zandzak al gauw 16 kilogram weegt.

Blue21 – Meer informatie volgt.

Museon – Onder de vlag van Innovation LAB komt het Museon met een duidelijke boodschap én een viertal bedrijven en instellingen naar het Innovation Pavilion: duurzame innovatie is belangrijk. Het Museon is het populair-wetenschappelijke museum in Den Haag. Er zijn collecties op het gebied van geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde, techniek en volkenkunde te zien. Dutch VR (de Stad van de Toekomst), Grow Wizzkid (Urban Farming), VDE Plants, Plant Totaal en Unicef laten onder meer zien hoe je elektriciteit uit planten kunt opwekken.

Futureproof The Hague – Futureproof The Hague is het communicatieplatform van de Gemeente Den Haag voor projecten die onder meer te maken hebben het onderwerpen als duurzaamheid, smart city en resilient city. Met innovaties op dit gebied wordt de stad een prettiger plek om te leven, wonen en ontspannen. Speciaal voor de Volvo Ocean Race Finish en het Innovation Pavilion zijn, met hulp van een aantal ambassadeurs, 360 graden video’s gemaakt van enkele Futureproof-locaties. Met een VR-bril is het mogelijk een virtuele Tour te maken over een aantal groene daken. Het dakmateriaal zelf is in het Innovation Pavilion ook te bekijken.

Precious Plastic – Precious Plastic Den Haag maakt van gerecycled plastic afval weer nieuwe producten. Met behulp van de Precious Plastic-machines worden nieuwe, functionele, langdurig bruikbare producten – zoals gerecyclede ledhanglampen, bloempotten, tafels en stoelen – gemaakt. Dit doet Precious Plastic via een sociale en duurzame aanpak, om zodanig de bewustwording van de burger te vergroten tot het scheiden, recyclen, opschalen en hergebruiken van plastic.

ROC Mondriaan – Tijdens de Finishweek van de Volvo Ocean Race zal ROC Mondriaan, de aanbieder van 200 MBO-beroepsopleidingen, in het Innovation Pavilion een aantal demonstratie-opstellingen presenteren. Daarbij onder meer een VR-opstelling voor spuittechniek, een VR-opstelling voor lastechniek, lasergesneden zonnebrillen voor de jeugd, cyberscan door studenten ICT en demo-opstellingen voor 3D-printen.

TNO – TNO is een Nederlands kennisinstituut waar dagelijks 2600 professionals werken aan innovaties. Daarmee wordt de concurrentiekracht van bedrijven én het welzijn van de samenleving versterkt. Enkele speerpunten van de Maritiem & Offshore-afdeling zijn Autonoom Varen en Onderwater WiFi. Deze worden in het Innovation Pavilion getoond.

eVision – Meer informatie volgt.

Samasource – Meer informatie volgt.

Birds.ai – Meer informatie volgt.

Logic Supply – Logic Supply laat in het Innovation Pavilion een aantal van haar computers zien. Deze zijn speciaal gebouwd voor een industriële omgeving. De toonaangevende fabrikant maakt pc’s die ontworpen zijn voor flexibiliteit en betrouwbaarheid. Systemen van Logic Supply opereren in de meest uitdagende omgevingen en maken daar innovatie in het almaar groeiende Internet of Things mogelijk. Het bedrijf is in 2003 opgericht en heeft meer dan 60.000 klanten, merendeels technologiebedrijven.

Buginn – Bijen zijn onmisbaar voor bestuiving van planten en gewassen. Met het Buginn Bijenhotel is het mogelijk om bijen, en andere insecten die zouden moeten overwinteren, terug te brengen in een

stedelijke omgeving. Daarmee krijgt de biodiversiteit een boost, wordt de voedselketen gestimuleerd en wordt gewerkt aan groenere steden. Buginn is het geesteskind van ecologisch hovenier Erik Bretveld en de ontwerpers van Studio Überdutch. Met een muur of gevel van Buginn Bijenhotels ontstaat een vandalismebestendige groene oase in de stad.

Ortega Submersibles – Ortega Submersibles heeft een nieuwe definitie gegeven aan ‘onderwaterreizen’. Met het ontwerp van de Mk. 1C is de wereld een ergonomische, multi-inzetbare open onderzeeër van de hoogste kwaliteit rijker. Het Nederlandse design kan zowel boven als onder water varen, met een snelheid van 9 tot 11 knopen. Filip Jonker en Daan Pol droomden van avontuur en ontdekkingstochten en stichtten Ortega Submersibles. Inmiddels leveren ze hun snelle, veilige én open onderzeeërs, waarin je als duiker kunt plaatsnemen aan filmmakers, resorts, onderzoeksinstituten, offshore- en inspectiebedrijven. De onderzeeërs kunnen tot 95 meter diepte gaan.

Zaterdag 30 juni en zondag 1 juli

Ortec – Meer informatie volgt.

SAP VR & Biometrics – Softwarebedrijf SAP volgt Team AkzoNobel op de voet. SAP startte in 2017 een innovatieproject, waarbij de bemanningsleden van AkzoNobel voor de 2017-2018 editie van de Volvo Ocean Race uitgerust werden met biometrische sensoren. De vergaarde biometrische data leverde het team een competitief voordeel. Zo werd inzicht verkregen in aspecten als vermoeidheid, uitputting, stress en de reactie op weersomstandigheden.

WoonWijzerWinkel – Meer informatie volgt.

Q1 – Q1 is een nieuwe manier van bouwen. Met Q1 is het mogelijk om zeer betaalbaar, snel en makkelijk een hoog kwalitatieve woning te bouwen. In wat voor vorm dan ook. Een woning die binnen en buiten eenvoudig valt te personaliseren en op termijn valt aan te passen. Waarbij technische installaties slim pre-fab zijn verwerkt en de woning voorloopt op de normen voor verduurzaming en innovatie. Een woning die vol zit met innovatieve slimmigheden en bovendien beter past binnen de kaders van wet- en regelgeving. Na de bouw genieten de bewoners van een energiezuinige woning.

Praeter – Praeter adviseert en helpt organisaties te verduurzamen. Van te nemen energiebesparende maatregelen tot en met het aangaan van een traject voor de lange termijn met een CO2 neutrale bedrijfsvoering als eindresultaat. Verduurzamen is een lang en vaak kostbaar proces. In eerste instantie althans. Als verbruik en uitstoot in kaart zijn gebracht, begint het leuke en spannende gedeelte: het besparen. Dit is een uitdagend traject waarbij heldere doelen worden gesteld en resultaten goed meetbaar zijn.

Museon – Onder de vlag van Innovation LAB komt het Museon met een duidelijke boodschap én een viertal bedrijven en instellingen naar het Innovation Pavilion: duurzame innovatie is belangrijk. Het Museon is het populair-wetenschappelijke museum in Den Haag. Er zijn collecties op het gebied van geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde, techniek en volkenkunde te zien. Dutch VR (de Stad van de Toekomst), Grow Wizzkid (Urban Farming), VDE Plants, Plant Totaal en Unicef laten onder meer zien hoe je elektriciteit uit planten kunt opwekken.

Futureproof The Hague – Futureproof The Hague is het communicatieplatform van de Gemeente Den Haag voor projecten die onder meer te maken hebben het onderwerpen als duurzaamheid, smart city en resilient city. Met innovaties op dit gebied wordt de stad een prettiger plek om te leven, wonen en ontspannen. Speciaal voor de Volvo Ocean Race Finish en het Innovation Pavilion zijn, met hulp van een aantal ambassadeurs, 360 graden video’s gemaakt van enkele Futureproof-locaties. Met een VR-bril is het mogelijk een virtuele Tour te maken over een aantal groene daken. Het dakmateriaal zelf is in het Innovation Pavilion ook te bekijken.

FaberExposize – Met een team van specialisten verzorgt FaberExposize het leeuwendeel van de visuele aanwezigheid voor sponsors en andere betrokken partijen van de Volvo Ocean Race. Traditioneel werkt men met communicatiedragers als vlaggen, dranghekdoeken, hekwerkbanners en infozuilen. Als innovatieve toevoeging zijn de teampaviljoens deze editie van de race compleet ingepakt met lightboxes. FaberExposize werkt ook met transparante LED-schermen. Het bedrijf daagt creatief Nederland uit voor een design contest: Binnenhof InsideOut. Professionals en studenten wordt gevraagd een visuele belevenis te bedenken die Den Haag – juist tijdens de renovatie van het Binnenhof – extra allure geeft.

Kitepower – KitePower is een start-up die voortgekomen is uit een project aan de TU Delft van Johannes Peschel, een enthousiast kitesufer, en Roland Schmehl, hoofd van de door Wubbo Ockels opgerichte AWE (airborne wind energy)-groep. Kitepower ontwikkelt windenergiesystemen van de volgende generatie. Met vliegende kites, die tot 500 meter hoogte gaan, wordt automatisch elektriciteit opgewekt. Hierdoor kan worden geprofiteerd van de veel hogere windsnelheden op grote hoogte. Het systeem gebruikt bovendien slechts 10 procent van alle materialen die nodig zijn voor conventionele windturbines of zonnepanelen. In 2019 wordt een begin gemaakt met de eerste commercieel operabele installatie.

TNO – TNO is een Nederlands kennisinstituut waar dagelijks 2600 professionals werken aan innovaties. Daarmee wordt de concurrentiekracht van bedrijven én het welzijn van de samenleving versterkt. Enkele speerpunten van de Maritiem & Offshore-afdeling zijn Autonoom Varen en Onderwater WiFi. Deze worden in het Innovation Pavilion getoond.

ACE – ACE ingenieurs- & adviesbureau ontwikkelt en ontwerpt op professionele wijze. Voor innovatieve bedrijven in het MKB maar ook voor grote industriële ondernemingen. ACE is actief in productontwikkeling, industriële automatisering, high-tech systems en constructietechniek & apparatenbouw. In het Innovation Pavilion staat ACE met een tweetal voetbalrobots, die in de toekomst in staat moeten zijn om tegen de mens te gaan voetballen. Ook Fonckel (een interactieve LED-verlichtingsarmatuur die reageert op een hand), Fysium (een draagbaar ‘laboratorium’ om appels te conserveren) en Vena Lumen (licht dat op basis van een hartslag gaat bewegen) worden gepresenteerd.

Buginn – Bijen zijn onmisbaar voor bestuiving van planten en gewassen. Met het Buginn Bijenhotel is het mogelijk om bijen, en andere insecten die zouden moeten overwinteren, terug te brengen in een stedelijke omgeving. Daarmee krijgt de biodiversiteit een boost, wordt de voedselketen gestimuleerd en wordt gewerkt aan groenere steden. Buginn is het geesteskind van ecologisch hovenier Erik Bretveld en de ontwerpers van Studio Überdutch. Met een muur of gevel van Buginn Bijenhotels ontstaat een vandalismebestendige groene oase in de stad.

Ortega Submersibles – Ortega Submersibles heeft een nieuwe definitie gegeven aan ‘onderwaterreizen’. Met het ontwerp van de Mk. 1C is de wereld een ergonomische, multi-inzetbare open onderzeeër van de hoogste kwaliteit rijker. Het Nederlandse design kan zowel boven als onder water varen, met een snelheid van 9 tot 11 knopen. Filip Jonker en Daan Pol droomden van avontuur en ontdekkingstochten en stichtten Ortega Submersibles. Inmiddels leveren ze hun snelle, veilige én open onderzeeërs, waarin je als duiker kunt plaatsnemen aan filmmakers, resorts, onderzoeksinstituten, offshore- en inspectiebedrijven. De onderzeeërs kunnen tot 95 meter diepte gaan.

Daarnaast is er in deze week nog een aantal andere, gerelateerde evenementen:

Donderdag 28 juni: Demonstratie (maritieme) drones

Donderdagmiddag 28 juni, van 16.00 tot 18.00 uur, worden (maritieme) drones gedemonstreerd in het Innovation Bassin in de Race Village.

Business events in het Zuiderstrandtheater

In de Volvo Ocean Race Finishweek worden in het Zuiderstrandtheater een aantal internationale business events, zoals het Smart City Event en de Future of the Oceans Summit, georganiseerd. Ook de deelnemers aan de business events in het Zuiderstrandtheater bezoeken de Race Village en het Innovation Pavilion. Het Zuiderstrandtheater is middels een bootverbinding verbonden met de Race Village.

Meer info via e-mail: Jeroen Mann (jeroen.mann@mannovation.nl) en Mark Stijger (Mark.Stijger@DenHaag.nl)