Bijna 700 vrijwilligers bij de Volvo Ocean Race

Bij een evenement als de Volvo Ocean Race is er van alles te doen. Voor en achter de schermen. In diverse functies zijn bijna 700 enthousiaste vrijwilligers actief. De vrijwilligers zijn herkenbaar aan de oranje polo’s en – als het deze dagen wat harder waait, of een keer afkoelt – witte jas.

Door Marijn Krijger

Directeur van het vrijwilligersprogramma van de Volvo Ocean Race Ruth Tuiraviravi vindt het fantastisch in Den Haag. Dit is de enige Race Village die op zand is gebouwd en ook nog de grootste van deze editie van de Volvo Ocean Race. Haar motto is excellence is an attitude not a skill. “Het is goed om te zien dat de vrijwilligers zich elke dag excellent inzetten om dit evenement tot een succes te maken.”

Ruth Tuiraviravi met enkele van de vrijwilligers uit het mediateam. Foto: Geert Smits

Frans en Ria Meijer staan bij de Globe waar bezoekers leren hoe zij kunnen bijdragen aan een plasticvrije oceaan. De Globe is een grote bilkvanger bij de ingang en veel bezoekers lopen er direct heen. Ze zijn deze week als vrijwilliger actief in de Race Village. “Het is een week vakantie voor ons. We komen uit Amsterdam en hebben hier een hotel in Chinatown”, vertelt Ria.

Frans en Ria. Foto: Frans de Pater

Frans vult aan: “’s Ochtends met de tram naar het strand en ’s middags na de shift zitten we lekker op een terras. Eerder heb ik  bij de Coolste Baan als vrijwilliger meegedraaid. Daar hoorde ik weer van andere evenementen. Zo ben ik bij de Volvo Ocean Race terechtgekomen.”

Twee bezoekers aan de Race Village vragen wanneer ze de Globe in mogen. “De film draait continu. Je kan dus elk moment naar binnen.”  Frans telt de bezoekers met een teller. “Net open en de eerste dertig bezoekers zijn inmiddels in de Globe, dat gaat goed.”

Foto: Geert Smits

Eventmakers coördineert de vrijwilligers voor de Volvo Ocean Race. Hiernaast zorgen ze ook voor de vrijwilligers bij andere sportevenementen. “Iedereen heeft een andere motivatie om mee te doen. De een wil dicht bij de sporters zijn of het evenement van achter de schermen meemaken, de ander ziet het als vakantie.”

Tijdens de Matchrace kreeg een aantal vrijwilligers de mogelijkheid om vanaf het water de strijd tussen Team AkzoNobel en Team Brunel te volgen. “Hiermee willen we de vrijwilligers bedanken die zich zo enthousiast inzetten om de Volvo Ocean Race tot een succes te maken”, legt Michele van Eventmakers uit.