Informatie omwonenden

In Scheveningen bestaat voor u de mogelijkheid om dichter dan ooit bij de boten en de zeilers te komen als zij na negen maanden van intense strijd finishen en aanmeren in de haven van Scheveningen.

Als omwonende, ondernemer in het gebied of gebruiker van de haven zit u op de eerste rang om dit unieke evenement ‘in uw achtertuin’ mee te maken. Natuurlijk kunnen wij ons ook voorstellen dat u zich afvraagt of u straks hinder zult ondervinden van het evenement, de bezoekers en de drukte die dat mogelijk met zich meebrengt. Hieronder vindt op de ‘meest gestelde vragen’ een antwoord op de praktische maatregelen. Nog niet alle details van de maatregelen zijn bekend. Deze pagina wordt actueel gehouden met de laatste informatie.


Nieuwsbrief

Lees hier de meest recente editie van de nieuwbrief: maart 2018

Meld u ook aan voor de speciale nieuwsbrief waarin we u op de hoogte houden van het evenement en de praktische maatregelen:

Contact form


Inhoud

Op deze pagina vindt u informatie over de volgende onderwerpen:

Evenement algemeen
Evenemententerrein
Side events
Verkeersmaatregelen
Parkeren
Gebruik haven(s)
Geluid
Contact

Evenement algemeen

1.Wanneer is de Volvo Ocean Race Finish in Den Haag?
Het evenement start op zondag 24 juni en duurt tot en met zondag 1 juli.

2. Hoe ziet het programma eruit? Wat is er te doen?
Acht dagen lang staat de haven van Scheveningen in het teken van zeilen en watersport. Er zijn tal van watersportactiviteiten en wedstrijden en er is volop entertainment. De Finish wordt een feest voor alle leeftijden, zeilfans, sportliefhebbers en gezinnen. Toegang is alle dagen gratis. Kijk voor het actuele programma op: www.volvooceanracedenhaag.nl/programma

3. Wat zijn de openingstijden van het evenement?

  • Zondag 24 juni: 10.00 – 21.00 uur (afhankelijk van de aankomst van de boten)
  • Maandag 25 juni & dinsdag 26 juni: 10.00 – 21.00 uur
  • Woensdag 27 juni & donderdag 28 juni: 10.00 – 23.00 uur
  • Vrijdag 29 juni & zaterdag 30 juni: 10.00 – 00.00 uur
  • Zondag 1 juli: 10.00 – 18.00 uur

4. Zijn de wedstrijdboten vrij te bekijken tijdens het evenement?
Als de boten stil liggen zijn ze in de buitenhaven op een speciale ligplaats op het evenementterrein te bekijken. Tijdens de in-port race en de pro-am race varen de wedstrijdboten langs de hele kust en zijn ze ook buiten het evenemententerrein in actie te bewonderen. Ook is er een ‘open boten’ dag op zondag 1 juli waarbij de boten voor publiek te bezichtigen zijn. Houd er wel rekening mee dat er dan beperkte capaciteit is en dus mogelijk niet iedereen de boten kan betreden.

5. Hoeveel bezoekers worden er verwacht en wanneer zijn de piekdagen?
De verwachting is dat rond de 400.000 – 500.000 bezoekers het evenement zullen bezoeken, verdeeld over de week. Op 4 momenten in de week worden de meeste bezoekers tegelijkertijd verwacht: op zondag 24/6 bij aankomst van de boten (dit is uiteraard afhankelijk van de aankomsttijd van de boten, mocht dit in de nacht zijn dan zal er minder publiek zijn), op vrijdag 29 juni tijdens de pro-am race en op zaterdag 30/6 voor de in-port race en op zondag 1 juli tijden de ‘open boten’ dag.

 

Evenemententerrein

1.Wat wordt de locatie van het evenemententerrein?
Het terrein bestaat uit: de Race Village op strand, de Race Village Havengebied en het wedstrijdgebied op het water van de Noordzee.
De Race Village op het strand strekt zich uit van de rotonde bij de Vissershavenweg tot aan het Noordelijk havenhoofd. Het Beachstadium, Beachclub WIJ, surfshool- en shop Aloha en horecagelegenheid Fonk maken deel uit van het evenemententerrein.

De Race Village in het Havengebied bestaat uit de 1e, 2e en 3e haven. Deze bevinden zich direct naast de Race Village op het strand  en zijn te bereiken via de Visafslagweg en de Vissershavenweg. De 3e haven is bereikbaar via het Norfolkterrein aan de overkant van de haven.

2. Is het evenement vrij toegankelijk?
Het evenement is gratis te bezoeken. De havengebieden worden dus niet afgesloten en zijn altijd vrij toegankelijk voor bezoekers, bewoners, en bezoekers van lokale bedrijven. Wel worden (drang)hekken geplaatst om bezoekersstromen te reguleren en indien nodig drukke wegen of kades tijdelijk af te kunnen sluiten. Door matrixborden zullen bezoekersstromen gestuurd worden om overcrowding te voorkomen. Ook de havenhoofden blijven vrij toegankelijk. Om de veiligheid te waarborgen wordt via bebording en de toezicht van security het publiek gewezen op het gevaar van het beklimmen van betonblokken.

3. Wanneer is de op- en afbouw van het terrein?
De opbouw van het terrein start op 4 juni tot 23 juni, de afbouw start op 1 juli in de avond en duurt tot 13 juli.

 

Side events

1.Worden er naast de Volvo Ocean Race Finish nog andere activiteiten georganiseerd?
Jazeker, in aanloop naar en tijdens de Finish worden er tal van activiteiten georganiseerd voor verschillende doelgroepen. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk Hagenaars te betrekken bij dit evenement. Dat gebeurt bijvoorbeeld op de volgende manieren: het (gratis) aanbieden van lespakketten voor scholen (basisonderwijs en voortgezet onderwijs), het programma Optimist on Tour (kennismaking met diverse watersporten voor de jeugd) en diverse activiteiten binnen het thema schone zee (duurzaamheid). Tijdens de Finishweek is er een speciale programmering voor maatschappelijke instanties uit de stad en kinderen van alle leeftijden.

Daarnaast vinden er ook een aantal grote watersport evenementen plaats zoals het EK optimist zeilen, het NK Zeeroeien en de Legends Race met een groot deel van  alle Nederlandse en buitenlandse schepen en bemanningsleden die ooit aan de Volvo Ocean Race hebben deelgenomen. Ook is er tijdens de Finishweek een zeilbeurs, de Boat Expo en vindt de Ocean Summit plaats; ‘s werelds grootste water en duurzaamheid Congres. Lees hier meer over de side events.

 

Verkeersmaatregelen

1.Wordt er extra verkeersdrukte verwacht tijdens het evenement en zo ja, wat gaan jullie eraan doen om de verkeersstromen te reguleren?
Op de betreffende weekenddagen zal het extra druk worden in het gebied. Vanuit de organisatie worden bezoekers geadviseerd om niet met de auto te komen maar alternatieve vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer of de fiets te gebruiken. Desalniettemin verwachten we verkeersdrukte en zetten we verkeersregelaars in om verkeer in goede banen te leiden. Ook door middel van bijvoorbeeld matrixborden worden auto’s de goede kant op geleid en afzettingen gecommuniceerd.

2. Blijven de panden van ondernemers bereikbaar voor bezoekers en leveranciers?
Ja, met de betreffende ondernemers worden afspraken gemaakt over de bereikbaarheid.

3. Wordt er extra openbaar vervoer ingezet om bezoekers te vervoeren?
Ja, er worden extra parkeerterreinen buiten de stad ingericht vanwaar men met een pendelbus naar het evenement kan reizen.

 

Parkeren

1.Wordt het extra druk in mijn straat en kan ik dan nog gewoon parkeren?
Ja, dat kan. Om parkeerdrukte rond het gebied te reguleren mag je in de straten direct rondom het evenemententerrein alleen met de auto parkeren als je er woont of werkt en over een vergunning beschikt. In het gebied daaromheen wordt tijdens het evenement extra gecontroleerd op verkeerd geparkeerde auto’s om overlast tegen te gaan.

2. Waar kunnen bezoekers hun auto parkeren?
Bezoekers kunnen hun auto op openbare plekken parkeren (buiten het gebied waar alleen bestemmingsverkeer mag parkeren, zoals hierboven beschreven). Daarnaast worden mogelijk extra parkeerterreinen buiten de stad ingericht vanwaar men met een pendelbus naar het evenement kan reizen.

3. Worden bezoekers begeleid in het vinden van een parkeerplek?
Op drukke momenten (met name in de weekenden) worden verkeersregelaars ingezet om het verkeer in goede banen te leiden.


Gebruik haven(s)

1.Kan ik met mijn boot gewoon gebruik maken van mijn ligplaats?
Voor het gebruik van de ligplaatsen in de haven wordt een vlagsysteem ingevoerd. Alle eigenaren van een ligplaats worden hierover geïnformeerd door de havenmeesters. Hiervoor geldt ook dat alleen boten met een speciale vlag toestemming hebben om de haven in- en uit te varen.

2. Kan ik de haven in- en uitvaren?
Voor het in-en uitvaren van de haven worden speciale tijdslots ingesteld. Booteigenaren worden hierover geïnformeerd door de havenmeesters. Hiervoor geldt ook dat alleen boten met een speciale vlag toestemming hebben om de haven in- en uit te varen.

 

Geluid

1.Wordt er muziek afgespeeld en zo ja; heb ik daar last van als ik in de buurt woon?
Op het terrein zijn podia aanwezig waar muziek zal worden afgespeeld. De organisatie houdt zich hierbij aan de geldende maximale geluidsnorm.

2.Op welke tijd stopt de muziek?
Hiervoor worden de openingstijden van het evenement aangehouden:

  • Zondag 24 juni: 10.00 – 21.00 uur (afhankelijk van de aankomst van de boten)
  • Maandag 25 juni & dinsdag 26 juni: 10.00 – 21.00 uur
  • Woensdag 27 juni & donderdag 28 juni: 10.00 – 23.00
  • Vrijdag 29 juni & zaterdag 30 juni: 10.00 – 00.00
  • Zondag 1 juli: 10.00 – 18.00 uur


Contact

1.Met wie kan ik contact opnemen als ik vragen of klachten heb?
U kunt ons bereiken via omgeving@volvooceanracedenhaag.nl.