Tijd om even terug én vooral vooruit te kijken

Terwijl de vloot – in betrekkelijke rust en op enige afstand - langs de Kaapverdische eilanden vaart, is het voor zowel schippers, bemanningen als de volgers van de Volvo Ocean Race even tijd om zowel terug te blikken als vooruit te kijken. Kaapstad is weliswaar nog ver, maar er is veel te beleven aan boord.

Door Edward Swier

De eerste dagen na het vertrek uit Lissabon waren hectisch. Er stond een enorme wind, die de snelheden opjoeg tot dertig knopen of meer. De beelden van boten die volledig overspoeld werden door de golven doen het dezer dagen erg goed op social media. Wereldwijd is er erg veel waardering voor de manier waarop de Volvo Ocean Race de laatste jaren, en dit keer in het bijzonder, in beeld wordt gebracht.

Zeilen is een kijksport geworden, de organisatoren van het evenement hebben goed begrepen dat dat in de huidige tijd van cruciaal belang is. Dat de zeilers vanaf de boot geregeld interviews doorsturen, een on board reporter dagelijks foto’s en beeldmateriaal maakt, en de teams alle hun eigen mediateam hebben, maakt dat de race echt prachtig te volgen is. Dat kan ook via de app die de posities van de teams doorgeeft.

Het veld ligt nog betrekkelijk dicht bij elkaar. Vrijwel alle boten volgen momenteel dezelfde min of meer dezelfde koers. Dongfeng Racing Team, met Carolijn Brouwer, leidt de dans, Mapfre en Vestas 11th Hour Racing volgen op net iets meer dan tien mijl, daarachter volgen de twee Nederlandse boten. AkzoNobel ligt vierde met 22 mijl achterstand. Team Brunel heeft – er was opnieuw een en ander te repareren aan boord – een marge van 35 mijl met de leider. Scallywag is verder achterop geraakt, terwijl de positie van Turn the Tide on Plastic zelfs geruime tijd onbekend was. Dat was een tactische ingreep van skipper Dee Caffari.

Er komen spannende dagen aan. De keuze van Turn the Tide on Plastic om in Stealth Mode te gaan varen – zie het speciale bericht daarover – is er een voorbode van.

De boten koersen immers af op de evenaar. Dat is in velerlei opzichten een bijzondere gebeurtenis. Voor de zeilers die nooit eerder de equator over zijn gevaren, wacht een speciale verrassing. Zij zullen door hun bemanningsgenoten op originele wijze worden ‘gedoopt’. Dit kan, als er veel wind is, een korte ceremonie zijn, maar slaat de verveling aan boord toe, dan zou de betrokkene zomaar eens met een kale kop kunnen eindigen, of een nat pak halen.

Meteen is daarmee een tweede vraag opgeroepen: hoeveel wind zal er rond de evenaar zijn? Door het verschil in windrichtingen op het zuidelijk- en noordelijk halfrond ontstaat rond de evenaar een wonderlijk natuurfenomeen. Op het noordelijke deel gaat de wind met de klok mee, in het zuiden tegen de klok in. Het gevolg is dat, waar beide luchtstromen samen komen, zich een gebied vol wolken vormt. En, voor zeilers cruciaal, een gebied waar bovendien nauwelijks of geen wind is. Zeilers zijn zeer beducht voor deze zogeheten doldrums, ze varen er liefst tientallen, misschien wel honderden mijlen voor om, omdat ze weten dat als ze eenmaal terecht komen in een zone waar weinig of geen wind staat, hun tocht letterlijk dagen langer kan gaan duren. Al dagen wordt aan boord vooral over die keuze nagedacht.

 

 

 


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

TIG Sports
Valschermkade 30
1059 CD Amsterdam
Telefoon: 020 570 90 60
info@tigsports.nl

Sponsoring / Guest Experiences

hospitality@volvooceanracedenhaag.nl (Noortje van der Lugt)

Hotel

hotel@finishvolvooceanracedenhaag.nl (Gitta Hanrath)

Pers / Communicatie

info@tigsports.nl (Simon Keijzer)

www.volvooceanrace.com www.teamakzonobel.com www.brunelsailing.net

Privacy ENGLISH

De organisatie van de Finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en ontvangers van haar nieuwsbrieven en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die wordt verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken gegevens alleen voor het versturen van gewenste nieuwsbrieven of om contact op te nemen na deelname aan prijsvragen/acties.

Disclaimer

Met registratie gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van de Volvo Ocean Race Finish in Den Haag.

Na bevestiging van uw registratie wordt u voorafgaand aan de Finish van de Volvo Ocean Race middels een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond het evenement, het programma en praktische informatie.

(Persoons)gegevens worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld. Opgegeven gegevens kunnen worden gebruikt voor ontvangst van nieuwsbrieven van TIG Sports en/of promotionele acties van haar partners. Te allen tijde worden de vereisten en richtlijnen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens in acht genomen.