Team Brunel in recordtempo naar Melbourne

Door: Edward Swier

Het ging de laatste dag hard, keihard. Hoe dichterbij Melbourne kwam, hoe lekkerder de temperatuur, hoe groter het verlangen naar een verdiend kerstmaal. En hoe hoger het tempo. Team Brunel legde in de laatste dag een – voor deze etappe – recordaantal zeemijlen in één dag af: 538,10. Dat is bijna duizend kilometer: 996,376 kilometer om precies te zijn. Het bracht Bouwe Bekking en zijn bemanning bijna nog op het podium.

Team Brunel zeilde de etappe van Kaapstad naar Melbourne lange tijd ver achter de podiumkandidaten. Maar de laatste dagen werd het spannender en spannender. Vestas voelde de hete adem van de Nederlandse boot in de nek, Dongfeng kreeg het – omdat er problemen met de kiel waren – ook benauwd. MAPFRE koerste onverstoord naar de winst, de Spanjaarden hadden hun eerste kerstdiner al genoten toen Brunel zeven uur na de winnaars, na 14 dagen, 11 uur en 36 minuten keiharde competitie, aanmeerde.

Nek aan nek
Bekking keek met name vol genoegen terug op de laatste dag. Juist in de laatste zeemijlen op weg naar Australië zag Bekking dat zijn team – zoals hij zelf al voorspeld had – dichter en dichter bij het podium eindigt. ,,Ja, we hadden een fantastische dag aan boord, er ging heel veel goed. Het was uiteindelijk net niet genoeg om Vestas nog te pakken en op het podium te komen. Maar we hebben echt laten zien dat we tot het laatst toe alles blijven geven. We komen steeds dichterbij de top drie.”

Bekkings campagne begon enkele maanden later dan die van de andere boten, nog voor de start van de race in Alicante wist de skipper al dat hij enig geduld op moest brengen. In de hectische etappe van Kaapstad naar Melbourne - met een enorme westenstorm in de beginweek – werd het laatste beetje onwennigheid weggeblazen.

Bekking: ,,Het is een heel erg zware leg geweest. Je weet van tevoren dat deze leg zwaar zal zijn. Maar dan krijg je meteen de eerste drie, vier dagen meer dan windkracht 10. Dat vraagt echt wat van de bemanning.”

Bouwe Melbourne Pedro Martinez

Korte stop-over in Melbourne
In Melbourne heeft de crew maar weinig tijd, op 2 januari klinkt het startsein voor de etappe naar Hongkong. Waar de meeste teams veel te sleutelen hebben, zal Bekking met zijn crew alles vooral even nalopen.  

,,Het belangrijkste is dat we de boot heel hebben gehouden en dat iedereen veilig in Melbourne is aangekomen. Achteraf heb ik die eerste paar dagen misschien te conservatief gevaren. Het is een continue balans tussen risico en resultaat. Je wilt de boot ook heel houden als je maar een korte stop-over hebt om dingen eventueel te maken. De verschillen zijn klein en we komen steeds dichterbij. De boot is zo goed als klaar voor de volgende etappe. We hebben geen grote schades. Het is nu zaak om de hele bemanning weer fit en uitgerust aan de start te krijgen voor de volgende leg.’’

Dankzij de stormachtige wind in de begindagen arriveerden de eerste vier boten veel eerder dan verwacht in Melbourne. Ook Bekking was daar opgetogen over. ,,Toen we in Kaapstad vertrokken hadden er maar weinigen gedacht dat we op tijd zouden zijn voor het kerstdiner. Daar gaan we nu eerst van genieten.’’

In het klassement heeft zich, nadat de dubbele punten zijn uitgedeeld, een kopgroep van drie teams gevormd. MAPFRE leidt, met 29 punten. Voor Vestas en het Dongfeng van Carolijn Brouwer. Beide boten hebben 23 punten. Team Brunel staat op 14.

Podium Pedro Martinez

Laatste drie boten nog onderweg
De resterende boten waren op eerste kerstdag nog onderweg. Team AkzoNobel zal naar verwachting beide kerstdagen – volgens Australisch tijdschema – nog op zee doorbrengen. Eenmaal aangekomen heeft de tweede Nederlandse boot nog het nodige herstelwerk te doen, na de schade aan de mast en het grootzeil eerder deze etappe.

 

Stand derde etappe om 09.45 uur op 25 december:

1. MAPFRE, gefinisht na 14 dagen, 4 uur, 7 minuten en 21 seconden

2. Dongfeng Race Team, gefinisht na 14 dagen, 8 uur, 10 minuten en 16 seconden

3. Vestas 11th Hour Racing, gefinisht na 14 dagen, 9 uur, 52 minuten en 11 seconden

4. Team Brunel, gefinisht na 14 dagen, 11 uur, 36 minuten en 27 seconden

Nog onderweg:

Sun Hung Kai/Scallywag, nog 196 zeemijl

Turn the Tide on Plastic, nog 208 zeemijl

Team AkzoNobel, nog 443 zeemijl


Klassement:

1. MAPFRE                                     29 punten (na 3 etappes)

2. Dongfeng Race Team              23 punten (na 3 etappes)

3. Vestas 11th Hour Racing         23 punten (na 3 etappes)

4. Team Brunel                             14 (punten (na 3 etappes)

5. team AkzoNobel                        7 punten (na 2 etappes)

6. Sun Hung Kai/Scallywag           5 punten (na 2 etappes)

7. Turn the Tide on Plastic          2 punten (na 2 etappes)Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

TIG Sports
Valschermkade 30
1059 CD Amsterdam
Telefoon: 020 570 90 60
info@tigsports.nl

Sponsoring / Guest Experiences

hospitality@volvooceanracedenhaag.nl (Noortje van der Lugt)

Hotel

hotel@finishvolvooceanracedenhaag.nl (Gitta Hanrath)

Pers / Communicatie

info@tigsports.nl (Simon Keijzer)

www.volvooceanrace.com www.teamakzonobel.com www.brunelsailing.net

Privacy ENGLISH

De organisatie van de Finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en ontvangers van haar nieuwsbrieven en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die wordt verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken gegevens alleen voor het versturen van gewenste nieuwsbrieven of om contact op te nemen na deelname aan prijsvragen/acties.

Disclaimer

Met registratie gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van de Volvo Ocean Race Finish in Den Haag.

Na bevestiging van uw registratie wordt u voorafgaand aan de Finish van de Volvo Ocean Race middels een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond het evenement, het programma en praktische informatie.

(Persoons)gegevens worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld. Opgegeven gegevens kunnen worden gebruikt voor ontvangst van nieuwsbrieven van TIG Sports en/of promotionele acties van haar partners. Te allen tijde worden de vereisten en richtlijnen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens in acht genomen.