Team Brunel leert elke dag nog enorm veel bij

Door Edward Swier

Aan boord bij Team Brunel werd na aankomst in Kaapstad al snel weer vooruit gekeken. Bouwe Bekking kon pas in juni aankondigen dat zijn boot mee zou varen in de acht maanden durende uitdaging, die eind juni in Den Haag finisht. Dat betekende ook dat waar andere teams eindeloos konden trainen, aan boord bij Team Brunel nog elke dag wordt bijgeleerd. De volgende etappe hoopt Bekking daar de vruchten van te plukken.

Bekking roemde zijn jonge bemanningsleden, debutanten in de Volvo Ocean Race. ,,De nieuwkomers – Carlo Huisman, Kyle Langford en Peter Burling – hebben nu 7.000 zeemijlen achter elkaar gevaren onder druk. Dat is gewoon heel belangrijk voor deze jongens om optimaal in de routine te komen. Ik weet zeker dat ze waanzinnig veel geleerd hebben in deze etappe. Als team zal je continu moeten blijven leren. Het team dat dat het beste doet zal uiteindelijk bovenaan eindigen bij de finish in Den Haag.”

,,De laatste twee dagen waren frusterend, we hadden altijd minder ideale omstandigheden dan de drie boten voor ons. We zeilden altijd in minder druk en met de wind meer van voren dan de boten voor ons. Tien mijl werd ineens honderd mijl achterstand. En ik wist dat er niks meer aan te doen was. We hebben de tijd daarom goed benut. We hebben vooral veel gepraat. Begrijp me niet verkeerd, dat was niet omdat we het opgaven, maar omdat we het met drie man afkonden én omdat je er veel van opsteekt om met elkaar over het vak te praten.’’ Bekking benutte de tijd bovendien om zich eens goed te scheren.

,,In het algemeen gesproken hebben we het goed gedaan, maar er zijn in het retrospectief altijd momenten waarvan je zegt: we hadden beter dat kunnen doen. Ik denk echter dat we kunnen zeggen dat we ons ten opzichte van de eerste etappe verbeterd hebben en dat we steeds beter grip op de crossovers van de zeilen krijgen.’’

,,We zijn deze etappe enorm gegroeid. We zijn niet snel genoeg als het harder waait, maar we weten nu waarom en dat geeft ons vertrouwen voor de volgende etappe. Ik ben blij met onze groep. De leercurve is enorm en iedereen is gezond, fit en geniet.”

Bekking keek al meteen vooruit naar de etappe naar Melbourne. ,,Deze 7.000 zeemijlen waren heel belangrijk voor ons allemaal. We gaan nu de volgende Southern Ocean-etappe in. Die telt voor dubbele punten. Het is volgens mij ook de lastigste leg. Voordat we in Kaapstad aankwamen waren de nieuwe jongens al een beetje aan het klagen dat het koud was. Ik heb ze alvast gewaarschuwd dat dit nog helemaal niets is. Het wordt pas echt koud als op weg naar Melbourne de windmeter gaat bevriezen.”

,,Bovendien hebben we in de haven van Melbourne hooguit vijf dagen, en moeten we dan het onderhoud aan de boot zelf doen. Er mogen maar twee mensen van onze crew assisteren. Er is dus amper tijd om uit te rusten dan. Het maakt van ons bijzonder interessante wezens voor de wetenschap. Het is alsof we 20 marathons achter elkaar hebben gelopen, en dat binnenkort nog eens moeten doen. Maar daar klaag ik niet over hoor, we wisten waar we aan begonnen. Wij gaan verder, met de borst vooruit.’’

brunel haven za

Foto’s: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race