Stealth Mode maakt Volvo Ocean Race extra spannend

Opeens was het zover. In de onvolprezen app van de Volvo Ocean Race (download deze en je zult merken dat je liefst elk uur van de dag controleert waar de vloot zeilt) kregen we het in de gaten. Plots stond er achter de naam van de boot van Turn the Tide on Plastic de codering STM. Wat was er aan de hand? Pech? Schade? Een ongelukje? Welnee, de boot was – bewust – van de radar verdwenen. Althans, voor ons én voor de concurrentie.

Door Edward Swier

Wat is het geval? De zeven deelnemende boten in de Volvo Ocean Race krijgen viermaal per dag de exacte coördinaten van de concurrentie. Voor als ze uit zicht zijn verdwenen, maar je toch je tactiek een beetje op de tegenstanders wilt afstemmen. Of om bevestigd te zien dat de route die jij gekozen hebt toch echt beter is dan die van de ander.

Om het verrassingseffect te vergroten hebben alle deelnemers echter één keer per etappe de mogelijkheid om in de zogeheten ‘Stealth Mode’ te varen. Het gevolg is dan dat je drie opeenvolgende statusrapporten niet wordt vermeld, met andere woorden je vaart dan ‘onder de radar’.

De ‘Stealth Mode’ verwijst naar de verzamelnaam voor – we sloegen er Wikipedia op na – ‘een reeks van maatregelen die als doel hebben een voertuig minder makkelijk detecteerbaar te maken. De bekendste hiervan is het minimaliseren van de radarreflectie, maar ook technieken voor het voorkomen van visuele detectie vallen onder de noemer stealth.’ Bij het grote publiek is met name de Stealth bommenwerper bekend, een futuristisch ogend gevechtsvliegtuig dat de capaciteit heeft om aan de radar te ontsnappen.

Boten die plots van lijn willen veranderen, het vermoeden hebben dat zij een sterke wind hebben ontdekt die niemand anders zal hebben gevonden, of die een eilandengroep toch – in tegenstelling tot de rest – ‘ongemerkt’ aan de oost- in plaats van westzijde willen passeren, kunnen dus één keer per etappe de ‘Stealth Mode’ doorgeven aan het zenuwcentrum in Alicante, waarvandaan de boten volcontinu worden gemonitord.

Het is een bekend gegeven dat tijdens de Volvo Ocean Race juist wanneer de boten de evenaar naderen gekozen wordt voor de speciale tactiek. Wie bij het naderen van de doldrums – het continu thermische lage-drukgebied rond de evenaar –  meer wind weet te vinden dan de concurrentie kan veel voordeel behalen.

Skipper Dee Caffari van Turn the Tide on Plastic verklaarde haar keuze om in Stealth Mode te gaan varen, met een soort van ‘waarom niet?’. ,,Het is eigenlijk meer een experiment. We waren in strijd met Scallywag en Brunel, zijn benieuwd of we hiervan kunnen profiteren. Tuurlijk zouden we hier ook pas later in de etappe naar Kaapstad voor kunnen kiezen, maar we kunnen niet in de toekomst kijken. En dus nemen we nu de gok. Ik weet dat deze regel bedacht is om schippers te verleiden gedurfde beslissingen te nemen, laten wij maar eens een voorbeeld daarvan geven.’’

Overigens is het niet toegestaan om de Stealth Mode nog aan te zetten in de laatste 200 mijl van een etappe.