Simeon Tienpont enorm trots op Team AkzoNobel

De eerste etappe van de Volvo Ocean Race zit erop. De relatief korte zeiltocht, van Alicante naar Lissabon – via Madeira – werd gewonnen door Vestas 11th Hour Racing. Mapfre en Dongfeng Race Team verdeelden de overige podiumplaatsen. De Nederlandse boten van Team AkzoNobel en Team Brunel werden, na zes dagen intensief zeilen, respectievelijk vierde en zesde.

Door Edward Swier

Team AkzoNobel

TienpontLisabonSkipper Simeon Tienpont toonde zich zeer tevreden met de vierde plaats voor Team AkzoNobel. ,,Ik ben enorm trots op deze mensen. We hebben enorme strijdlust getoond.’’ Hij nam daarin mee dat zijn team een moeilijke aanloop had gehad. ,,We kwamen uit een flinke storm, hadden de slechts mogelijke voorbereiding.’’ Immers, een dag voor de start was nog niet duidelijk of Tienpont de Volvo Ocean Racer 65 wel zou varen. Bovendien startte zijn team met één zeiler minder aan de uitputtingsslag. Zaterdagavond om even na achten – na zes dagen, zes uur en 11 minuten – kwam AkzoNobel over de finish in de Taag.

Tienpont: ,,We waren erg blij toen we eenmaal aan het zeilen waren. En na de start hebben we gewoon allemaal ons ding gedaan. We hadden vertrouwen in de manier waarop we ruim van tevoren al onze voorbereidingen met de boot hadden gedaan. En al snel kwam het bewijs dat we ook boten in konden halen.’’

AkzoNobel kende een moeizame start. Na de eerste schermutselingen voor de kust van Alicante lag de boot in zevende positie. Een gedurfde actie van Ross Monson, tot vorige week nog de reserve-navigator, bracht AkzoNobel en Vestas 11th Hour Racing op een route die dichter langs de Spaanse kust liep en meer wind opleverde.

,,Ross ‘Rosco’ Monson deed als navigator geweldig werk’’, aldus Tienpont. ,,Hij hielp ons in een goede positie richting Gibraltar en de Middellandse Zee uit. Dat gaf ons wat voorsprong op andere boten, hetgeen wel welkom was omdat we met een mannetje minder waren.’’

In de laatste 24 uur begon de vermoeidheid een rol mee te spelen. Nadat eerder Mapfre voorbij was gevaren, kaapte Dongfeng de laatste podiumplaats weg.

Tienpont: ,,Na de derde nacht moesten we allemaal langer onze taken uitvoeren, aan het roer of bij het trimmen van de zeilen. Al met al zijn we erg gelukkig met onze vierde plaats, ik denk dat het een erg goed resultaat is.’’

De crews hebben in Lissabon een week de tijd om te recupereren, voor de race wordt vervolgd. Vrijdag 3 november is er een in-port race, leg 2 vertrekt op zondag 5 november. De volgende stop is – na een tocht van 12.964 kilometer - in Kaapstad. De vraag is natuurlijk wie aan de samenstelling van het team gaat sleutelen. AkzoNobel startte in Alicante met één crewlid minder dan de andere ploegen, het is zeer aannemelijk dat Simeon Tienpont zijn team zal aanvullen. Tienpont zei daar in een eerste reactie niets over.

Team Brunel

BrunelSailingTeam Brunel wist nog net te voorkomen dat het als laatste eindigde. Na een spannende strijd bleef het team van de Nederlandse schipper Bouwe Bekking nog net Turn the Tide on Plastic voor. Bekking liet direct na de finish weten erg teleurgesteld te zijn over het resultaat.

Bekking: ,,De synergie binnen het team is goed. Het resultaat is alleen frustrerend. We misten echt snelheid, zeker in het tweede gedeelte van de leg. Op dit moment weten we nog niet wat de oorzaak is. Maar de race is nog lang, het team is goed. De focus ligt er nu op dat we de boot weer op orde krijgen.’’

Er zal de komende dagen werk aan de winkel zijn voor Bekking en zijn crew. De vraag is hoe het komt dat de boot onvoldoende snelheid maakt. Ook Carlo Huisman maakt zich daar zorgen over. De Nederlander maakt zijn debuut in de Volvo Ocean Race en had mixed feelings aan de finish. Huisman: ,,Het viel zeker niet tegen deze eerste leg van de Volvo Ocean Race. Het resultaat is teleurstellend maar met 30 knopen plus door de Straat van Gibraltar is kicken. Ik ben nog steeds overtuigd van dit team, het is nu zaak om snel boven water te krijgen wat er met de boot aan de hand is en waardoor we snelheid te kort kwamen.’’

Peter Burling, winnaar van olympisch zeilgoud én de America’s Cup, had al snel na aankomst in de haven van Lissabon revanchegevoelens. ,,We hebben veel dingen goed gedaan, maar kwamen snelheid te kort. Dat is zonde. Volgende week zondag mogen we alweer. Ik heb er zin in.’’

 

Uitslag eerste etappe Volvo Ocean Race:

1. Vestas 11th Hour Racing                            158 uur, 8 minuten en 26 seconden

2. Mapfre                                                         op 2 uur, 33 minuten en 45 seconden

3. Dongfeng Race Team                                 op 2 uur, 49 minuten en 3 seconden

4. Team AkzoNobel                                         op 4 uur, 3 minuten en 11 seconden

5. Sun Hung Kai/Scallywag                             op 4 uur, 48 minuten en 59 seconden

6. Team Brunel                                                op 6 uur, 20 minuten en 15 seconden

7. Turn the Tide on Plastic                              op 6 uur, 28 minuten en 7 seconden

 

 


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

TIG Sports
Valschermkade 30
1059 CD Amsterdam
Telefoon: 020 570 90 60
info@tigsports.nl

Sponsoring / Guest Experiences

hospitality@volvooceanracedenhaag.nl (Noortje van der Lugt)

Hotel

hotel@finishvolvooceanracedenhaag.nl (Gitta Hanrath)

Pers / Communicatie

info@tigsports.nl (Simon Keijzer)

www.volvooceanrace.com www.teamakzonobel.com www.brunelsailing.net

Privacy ENGLISH

De organisatie van de Finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en ontvangers van haar nieuwsbrieven en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die wordt verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken gegevens alleen voor het versturen van gewenste nieuwsbrieven of om contact op te nemen na deelname aan prijsvragen/acties.

Disclaimer

Met registratie gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van de Volvo Ocean Race Finish in Den Haag.

Na bevestiging van uw registratie wordt u voorafgaand aan de Finish van de Volvo Ocean Race middels een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond het evenement, het programma en praktische informatie.

(Persoons)gegevens worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld. Opgegeven gegevens kunnen worden gebruikt voor ontvangst van nieuwsbrieven van TIG Sports en/of promotionele acties van haar partners. Te allen tijde worden de vereisten en richtlijnen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens in acht genomen.