‘Proef de Zee’ – De Volvo Ocean Race op school

De meest leuke en leerzame aardrijkskundeles ooit: Proef de Zee! Een lespakket voor scholieren rondom de Volvo Ocean Race voor leerlingen uit groep 6 t/m 8 en leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het lesprogramma neemt kinderen mee in de avonturen van de meest spectaculaire zeilrace ter wereld en leert hen alles over water, klimaatveranderingen, plastic soup en natuurlijk watersport. 12 Modules die allemaal of een deel daarvan, door de leerlingen zelfstandig in de klas worden uitgevoerd met behulp van de Nederlandse zeilers in Volvo Ocean Race.

In samenwerking met Gemeente Den Haag, Stichting ZSL, Sailing Holland en de Plastic Soup Foundation brengt het Watersportverbond kinderen in aanraking met de Volvo Ocean Race en de water(sport). Het scholenprogramma van de Volvo Ocean Race verbindt het thema water aan onderwerpen als waterbeheer, watersport, plastic soup en teamspirit. Ook worden de lessen afgestemd aan de hand van de actualiteiten binnen de zeilrace rond de wereld. Hoe stel je een sterk team samen? Wat moet je weten over klimaatveranderingen, het weer en navigeren? Waarom is schoon en veilig water zo belangrijk en wat kun je zelf doen om dat te behouden?

Elke etappe een nieuwe lesmodule

Per etappe verschijnt er een nieuwe lesmodule. Scholen kunnen op ieder gewenst moment instappen en meedraaien met het lesprogramma of per module afnemen. Samen met de Nederlandse zeilers in de Volvo Ocean Race gaan de scholieren aan de slag. Zo richt de module die is gekoppeld aan de etappe richting Kaapstad zich op (schoon) drinkwater: hoe krijg en behoud je dat? Hoe doen ze dat aan boord? Wat leeft er allemaal in het water, hoe dragen wij daar zorg voor en wat "geeft" de zee ons allemaal?

En voor de volgende leg richting Melbourne, aan de andere kant van de wereld - hoe kom je dan naar huis? Kinderen onderzoeken hoe ze moeten navigeren op zee, op het water en ontdekken wat van invloed is.

Leerlingen nemen kennis van plastic soup en worden zich bewust van de hoeveelheid plasticafval in de module die is gekoppeld aan de etappe richting Hong Kong en Guangzhou. Ze gaan aan de slag met plastic afval en maken een eigen Optimist of Volvo Ocean Race boot van het afval.

proef de zee

Nederlandse VOR-zeilers helpen mee

Uniek is dat de Nederlandse zeilers in de wedstrijd (Team Brunel, AkzoNobel, Annemieke Bes en Carolijn Brouwer) zelf ook meedoen aan het programma. Zij hebben contact met de leerlingen via Facebook, Instagram en Snapchat en maken voor elke lesmodule een filmpje. Samen met de VOR-zeilers lossen de kinderen de vraagstukken op.

In deze video roept Carlo Huisman scholen op om zich aan te melden voor het lespakket.  https://www.youtube.com/watch?v=QNut6tNgj9s 

Meedoen?
Wil jij met jouw klas of school meedoen? Vul dan je gegevens in via het registratieformulier op www.proefdezee.nl of maak de docent attent op dit programma. 


Na registratie ontvang je een e-mail met je gebruikersgegevens. Deze heb je nodig om in te loggen in de digitale lesomgeving.

Basisscholen in Nederland, meld je snel aan!


|| Volvo Ocean Race || Bring in the Dutch || Plastic Soup Foundation ||Brunel Sailing ll Sailing Holland - Volvo Ocean Race ll Volvo Ocean Race Den Haag ll Optimist on Tour


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

TIG Sports
Valschermkade 30
1059 CD Amsterdam
Telefoon: 020 570 90 60
info@tigsports.nl

Sponsoring / Guest Experiences

hospitality@volvooceanracedenhaag.nl (Noortje van der Lugt)

Hotel

hotel@finishvolvooceanracedenhaag.nl (Gitta Hanrath)

Pers / Communicatie

info@tigsports.nl (Simon Keijzer)

www.volvooceanrace.com www.teamakzonobel.com www.brunelsailing.net

Privacy ENGLISH

De organisatie van de Finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en ontvangers van haar nieuwsbrieven en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die wordt verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken gegevens alleen voor het versturen van gewenste nieuwsbrieven of om contact op te nemen na deelname aan prijsvragen/acties.

Disclaimer

Met registratie gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van de Volvo Ocean Race Finish in Den Haag.

Na bevestiging van uw registratie wordt u voorafgaand aan de Finish van de Volvo Ocean Race middels een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond het evenement, het programma en praktische informatie.

(Persoons)gegevens worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld. Opgegeven gegevens kunnen worden gebruikt voor ontvangst van nieuwsbrieven van TIG Sports en/of promotionele acties van haar partners. Te allen tijde worden de vereisten en richtlijnen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens in acht genomen.