Op weg naar het avontuur, op weg naar Den Haag

Met de start van de Volvo Ocean Race begint in Alicante een nieuw, prachtig en maandenlang avontuur. Zeven boten varen zondag om 14.00 uur de haven uit. Er wacht de zeilers na 45.000 zeemijlen – dat is zo’n 83.000 kilometer over land – een ultieme beloning. De ontvangst in Den Haag, juni 2018, belooft spectaculair te worden.

Door Edward Swier

Terug naar Den Haag
Wie je ook spreekt bij de start van deze Volvo Ocean Race, iedereen kan zich nog levendig de stop-over in Den Haag in 2015 herinneren. Het zeilspektakel trok toen meer toeschouwers dan waar ook ter wereld. Dat Den Haag nu de The Ultimate Destination is, wordt in Alicante al door menigeen met vreugde omarmd.

Historische aankomst in Den Haag
Vanuit Alicante vaart de vloot naar Lissabon. Vervolgens worden de havens van Kaapstad, Melbourne, Hong Kong, Guangzhou, Auckland, Itajai, Newport, Cardiff en Gothenburg aangedaan, voordat de laatste etappe richting Den Haag wordt ingezet. Iedere etappe zijn er punten te verdienen, de laatste – beslissende – punten worden in de etappe naar Den Haag uitgedeeld. ,,Het zou mooi zijn als we juist dan het laatste benodigde puntje voor de winst kunnen binnenslepen’’, keek Carlo Huisman van Team Brunel alvast vooruit. ,,Dat zou de aankomst in Den Haag helemaal historisch maken.’’

Mapfre een voorsprong?
Alle teams hebben de beschikking gekregen over een identieke Volvo Ocean 65. Dat concept leidde bij de vorige editie al tot een kostenbesparing – de teams hoefden geen boot meer te laten ontwerpen – en tot een spannender competitie. Bovendien komt het nu meer dan ooit aan op de capaciteiten van de zeilers. Iedere verbetering, innovatie of aanpassing is direct zichtbaar; meer dan ooit zijn afstellingen van het grootste belang. De afgelopen maanden werd in trainingen duidelijk dat de Spaanse boot van Mapfre een kleine voorsprong op de rest heeft genomen. Er kan in acht maanden zeilen echter heel veel gebeuren.

Vijf Nederlanders in de race
Onder de zeven deelnemende boten zijn er twee met een Nederlandse vlag in top: AkzoNobel was de eerste die zijn campagne aankondigde, Team Brunel haakte als laatste aan. Vijf Nederlanders stappen zondag aan boord. Verrassend genoeg staat Simeon Tienpont weer aan het roer bij Team AkzoNobel. Bouwe Bekking is schipper van Team Brunel. Hij heeft ook Carlo Huisman in zijn crew opgenomen. Huisman maakt zijn debuut in de Volvo Ocean Race, net als Annemieke Bes. De winnaar van olympisch zilver in 2008 zeilt als enige vrouw aan boord van de Volvo Ocean 65 van Sun Hung Kai/Scallywag. Carolijn Brouwer scheept voor de derde keer in, ditmaal als lid van de Dongfeng-campagne.

Klompboot
De gemeente Den Haag heeft in Alicante bij de start ook een boot liggen: een Klompboot. Aldus vraagt Den Haag aandacht voor de stad als ideale plek om te wonen, werken en verblijven. En nátuurlijk om grote evenementen te bezoeken. Het concept van Stad aan Zee krijgt dankzij het ludieke scheepje, waarop bezoekers voor een haventochtje kunnen inschepen, veel aandacht. Den Haag zal met het als klomp vormgegeven bootje ook andere havens van de Volvo Ocean Race aandoen. Ervaren zeezeiler Gerd-Jan Poortman, drievoudig deelnemer aan de Volvo Ocean Race, is kapitein. Hij zal de komende maanden filmpjes maken over de belevenissen van de zeezeilers.