Neptunus niet mals voor zeilers

Het is een eeuwenoude traditie. Zo’n 400 jaar geleden al kregen schippers bezoek van Neptunus, de Romeinse god van de golven, als ze de evenaar passeerden. Deze week was het niet anders. Liefst 21 bemanningsleden die de Volvo Ocean Race zeilen waren nog niet eerder in hun carrière de equator gepasseerd. Zij werden daar door hun mede-zeilers stevig aan herinnerd.

Door Edward Swier

Het is een traditie die bij de marine is ontstaan. Britse kapiteins bedachten een ceremonie om het moreel onder de bemanning hoog te houden, om een band tussen de crewleden te kweken op de lange reizen.

Kikkervisjes
Zij die nog niet eerder van de ene kant van de evenaar naar de andere zijn gevaren worden sinds jaar en dag ‘pollywogs’ genoemd. Dat zijn kikkervisjes, of eigenlijk nog minder: pollywogs zijn het stadium van larve amper voorbij. De zeegod Neptunus neemt traditiegetrouw in een korte, humoristische ceremonie de verrichtingen van de youngsters aan boord door, straft ze voor hun ‘misdragingen’ tot dan toe tijdens de reis. De straf is doorgaans niet mals. Haar wordt zomaar gekortwiekt en doorgaans krijgen de zeilers een smerige smurrie over zich heen.

Van de zeven boten in de Volvo Ocean Race, op weg naar de ultieme bestemming Den Haag in juni 2018, kwamen de laatste 24 uur tal van ludieke beelden.

Ranzige rituelen
Aan boord bij Dongfeng was een aantal vliegende vissen dagenlang in een emmer met etensresten bewaard, het spreekt vanzelf dat het goedje flink stonk. Jack Bouttell en onboard reporter Jeremie Lecaudey werden er niettemin mee ingesmeerd.

Carlo Huisman aan boord bij Team Brunel kreeg, naast een behandeling met alternatieve ‘shampoo’, ook nog een levende vis in zijn broek gestopt. Huisman stond overigens niet alleen. Hij werd vergezeld door twee andere eerstelingen, de Australiër Kyle Langford en de Nieuw-Zeelander Peter Burling.

Burling, wereldzeiler van het jaar ook de dupe
Burling is onlangs uitgeroepen tot wereldzeiler van het jaar. Het gebeurt dus ook echt met iedereen, zonder ontzag voor rang of stand. In de dagboeken van Charles Darwin staat geschetst hoe ook de wetenschapper aan het ritueel werd onderworpen. Mocht een boot nauwelijks of geen snelheid hebben, bepaald geen onmogelijkheid rond de evenaar, dan wil het ook wel eens gebeuren dat opvarenden worden ‘gekielhaald’, met andere woorden dat ze onder de boot door worden getrokken. De grap is er dan overigens wel een beetje vanaf.

Dee Caffari, skipper van Turn the Tide on Plastic, kon een revolte aan boord maar net afwenden. Haar crew vond dat Caffari zich ook aan de ceremonie moest onderwerpen, omdat ze weliswaar al vaak de evenaar had overvaren, maar altijd solo en nooit als lid van een crew. ,,Maar het gaat niet gebeuren, elke revolte zal tien keer zo zwaar bestraft worden’’, lachte Caffari.

Turn the Tide on Plastic ligt overigens niet langer laatste. Na de windstilte bij de Doldrums, die het veld in elkaar deden schuiven, ligt de boot van Caffari zesde. Team Sun Hung Kai/Scallywag, van Annemieke Bes, heeft nu de laatste plaats in handen. Beide boten liggen wel ruim zestig mijl achter op de leider, Dongfeng. De Nederlandse boten Team Brunel (vierde) en AkzoNobel (vijfde) geven beide zo’n twintig mijl prijs.

Speciale  brief voor Brouwer
Aan boord van Dongfeng was er ook voor Carolijn Brouwer een speciaal momentje. Niet alleen was zij degene die collega Jack Bouttell mocht insmeren, bovendien wachtte haar benedendeks post van zoon Kyle. De knul had haar voor vertrek uit Alicante een envelop meegegeven die Brouwer pas ter hoogte van de equator open mocht maken. Het was tijd voor een momentje alleen, weg van de drukte en jolijt aan boord (zie foto).