Klompboot vist plastic uit zee

Ze maken weliswaar altijd van die vrolijke filmpjes, Gerd-Jan Poortman en Stefan Coppers hebben wel degelijk oog voor serieuze zaken in het leven. In de vierde aflevering van hun avonturenserie met de Klompboot duiken de Cloggy-reporters naar plastic. Zelfs Poortman, die zich ‘de slechtste visser ter wereld’ noemt, heeft al snel beet. Niet raar ook, overal in oceaan drijft plastic. Het is een bedreiging voor mens, dier en natuur.

Door Edward Swier

De Volvo Ocean Race vraagt op diverse manieren aandacht voor dit probleem. Niet alleen bindt de vloot fysiek de strijd aan met de rommel in zee, middels handelsmissies en congressen die tijdens de Volvo Ocean Race worden gehouden wordt ook gezocht naar duurzame oplossingen.

Ondertussen proberen de deelnemers zo snel mogelijk van Melbourne naar Hongkong te varen. Bouwe Bekking, skipper van Team Brunel, onthult dat dat niet zonder een endoscoop kan. Geregeld voelt hij het als plastic zich aan de kiel of het roer hecht.

Boatyard

Poortman en Coppers gunnen de kijkers tijdens hun tocht over het terrein van de Volvo Ocean Race ook alvast een kijkje in de Boatyard, waar onder meer de zeilen worden gerepareerd. Bovendien laat het duo zien hoe benaderbaar de zeilers zijn. Dat alleen al is een uitnodiging om straks, in de week van 24 juni tot en met 1 juli, naar (de aankomst van) de zeven boten in Den Haag te komen kijken.

Coppers en Poortman laten ook zien hoe lastig de tocht van Melbourne naar Hongkong, met de Klompboot of ieder ander zeilschip, is. Er is een grote kans op flinke wolken rond de evenaar. Die hebben zo hun leuke én minder leuke kanten. Vanzelfsprekend zit ook de quiz weer in deze aflevering, ditmaal met Dee Caffari, skipper van – hoe toepasselijk – Turn the Tide on Plastic.

Tot slot is er natuurlijk ook nog de prijsvraag, waarbij iedereen kans heeft om de aankomst van de boten in Den Haag als speciale gast mee te maken. Via http://volvooceanracedenhaag.nl/#klomp is het mogelijk mee te dingen naar deze prijs.

Link naar het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=42afkDE7EwQ