Eventjes feest in Kaapstad, maar de blik alweer vooruit

 

Door Edward Swier

Het kan altijd beter. Ook in de Volvo Ocean Race. Met die gedachte legden de afgelopen uren inmiddels vier boten aan in de haven van Kaapstad. En ook de resterende drie zeilteams, die nog ettelijke honderden mijlen voor de boeg hebben, zullen alweer vooruit kijken naar de volgende etappe.

Zelfs aan boord van Mapfre ging, na een kortstondig feestje, de blik alweer vooruit. Naar de lange oversteek richting Melbourne wordt met vrees uitgekeken. Die tocht is niet alleen lang, maar ook vol risico’s. Het wordt bovendien flink koud. De organisatie schat de tocht ook op waarde in, er zijn dan dubbele punten te verdienen. Reden voor Mapfre om na de winst van de tweede etappe niet lang achterover te leunen en voor de rest om een tegenoffensief aan te kondigen.

Mapfre kreeg na de aankomst, in de schaduw van de iconische Tafelberg, de complimenten van alle tegenstrevers. De Spanjaarden, onder aanvoering van skipper Xabi Fernandez, lieten 7.000 zeemijlen lang zien waarom ze niet voor niet niks als één van de grootste favorieten worden beschouwd. In de tussenstand heeft Mapfre (14 punten) nu ook de leiding, voor Vestas (13) en Dongfeng (11). Team Brunel staat, na de vierde plaats in deze etappe, nu vierde, met 6 punten. Drie boten, waaronder die van AkzoNobel, moeten nog finishen. De boot van Simeon Tienpont ligt vijfde.

Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Foto's: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Dongfeng Racing Team, de werkgever van Carolijn Brouwer, keek met gemengde gevoelens terug op de tocht van Lissabon naar Kaapstad. Lange tijd had de Chinese boot het initiatief, na het passeren van de evenaar werd een koerswijziging van Mapfre echter niet op de juiste waarde geschat, waarna de Spanjaarden de kop overnamen. Na de Doldrums koos Mapfre voor een meer zuidwestelijke koers, Dongfeng niet. De equipe van Brouwer zakte daardoor zelfs nog even terug naar de vierde plaats, maar meerde uiteindelijk als tweede in haven van Kaapstad af. Vestas, winnaar van de eerste etappe, passeerde als derde de finish.

Dongfeng-skipper Charles Caudrelier trok het boetekleed aan voor een gijp die het team de kop koste: ,,We hebben één foutje meer gemaakt dan onze tegenstander. Dat was mijn vergissing. Het doet me goed dat het team er daarna gezamenlijk de schouders onder zette. We hebben goed teruggevochten, dat geeft een geweldig gevoel. Onze volgende etappe zal het nog sneller gaan, daar ben ik van overtuigd.’’

Carolijn Brouwer: ,,We hebben echt heel goed samengewerkt, we hebben zowel in de eerste etappe, als in deze leg laten zien dat we vanuit een slechte situatie toch iets goeds kunnen creëren. Dat tekent de kracht van dit team.’’

Op 8 december volgt een In-Port Race in de haven van Kaapstad, de derde etappe naar Melbourne start op 10 december. Er zijn, als gezegd, dan dubbele punten te verdienen.

 

Eindstand tweede etappe:

1. Mapfre                                           19 dagen, 1 uur, 10 minuten en 33 seconden

2. Dongfeng Race Team                19 dagen, 4 uur, 2 minuten en 39 seconden

3. Vestas 11th Hour Racing          19 dagen, 5 uur, 37 minuten, 53 seconden

4. Team Brunel                                 19 dagen, 10 uur, 14 minuten, 47 seconden

Nog onderweg (om 13.00 uur hadden de drie, die dicht bij elkaar liggen, nog zo’n 150 mijl af te leggen)

5. Team AkzoNobel

6. Turn the Tide on Plastic

7. Sun Hung Kai/Scallywag

 

Tussenstand na twee etappes:

1. Mapfre                                           14 punten

2. Vestas 11th Hour Racing          13 punten

3. Dongfeng Race Team                11 punten

4. Team Brunel                                 6 punten

Na één etappe:

4. Team AkzoNobel                        4 punten

5. Sun Hung Kai/Scallywag           3 punten

7. Turn the Tide on Plastic           1 punt

 

 


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

TIG Sports
Valschermkade 30
1059 CD Amsterdam
Telefoon: 020 570 90 60
info@tigsports.nl

Sponsoring / Guest Experiences

hospitality@volvooceanracedenhaag.nl (Noortje van der Lugt)

Hotel

hotel@finishvolvooceanracedenhaag.nl (Gitta Hanrath)

Pers / Communicatie

info@tigsports.nl (Simon Keijzer)

www.volvooceanrace.com www.teamakzonobel.com www.brunelsailing.net

Privacy ENGLISH

De organisatie van de Finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en ontvangers van haar nieuwsbrieven en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die wordt verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken gegevens alleen voor het versturen van gewenste nieuwsbrieven of om contact op te nemen na deelname aan prijsvragen/acties.

Disclaimer

Met registratie gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van de Volvo Ocean Race Finish in Den Haag.

Na bevestiging van uw registratie wordt u voorafgaand aan de Finish van de Volvo Ocean Race middels een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond het evenement, het programma en praktische informatie.

(Persoons)gegevens worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld. Opgegeven gegevens kunnen worden gebruikt voor ontvangst van nieuwsbrieven van TIG Sports en/of promotionele acties van haar partners. Te allen tijde worden de vereisten en richtlijnen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens in acht genomen.