Carolijn Brouwer met Dong Feng leidt op weg naar Kaapstad

Het Chinees/Franse Dongfeng Race Team, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, leidde vanmiddag de Volvo Ocean Race-vloot de Taag uit op weg naar Kaapstad. De zeven teams vlogen met de noord-noordoostenwind van 15 tot 22 knopen wind uit de startblokken van de tweede etappe. Alvorens aan de 7.000 nautische zeemijlen (nm) richting Zuid-Afrika te kunnen beginnen, moesten ze vier boeien ronden. De juiste zeilkeuzes en positionering ten opzichte van het land en de stroming zorgden voor de nodige verschuivingen in de rangorde.

foto: Ainhoa Sanchez / tekst: Volvo Ocean Race 

Dat begon al direct na de start, die werd gewonnen door Team Brunel. Het Nederlandse team van schipper Bouwe Bekking (Deventer) koos voor een iets kleinere fok (voorzeil) dan de concurrentie in combinatie met een extra voorzeil (fractional Code-0). Die optie bleek iets te optimistisch in de harde windvlagen dicht de onder wal van Lissabon, de koers van Team Brunel. Dongfeng Race Team zeilde onder hen meer door het midden van de rivier, waar het de koppositie kon overnemen. Zo gingen ze als eerste onder de iconische 25 aprilbrug door, terwijl Team Brunel het extra voorzeil omlaag moest halen. Ook Vestas 11th Hour Racing wist de Nederlandse boot voorbij te varen, maar maakte later een foute zeilkeuze.

Na het ronden van de bovenboeien keerde de vloot voor de wind terug naar de riviermonding. Alleen Vestas 11th Hour Racing en het Nederlandse team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont kozen voor de grote masthead Code 0, het voorzeil dat tot aan de top van de mast reikt. De overige teams hesen de kleinere fractional Code 0, wat de betere optie bleek in de harde windvlagen. Vestas 11th Hour Racing had te veel zeiloppervlak op om goed te kunnen trimmen en viel van de tweede terug naar de vijfde plaats.

Team Brunel zeilt in tweede positie, gevolgd door Dongfeng Race Team. Volgens de laatste voorspellingen houdt dit weerbeeld de komende drie dagen aan.

Positierapport van zondag 5 november, 17.26 uur:

  1. MAPFRE 
  2. Team Brunel 
  3. Dongfeng Race Team 
  4. Sun Hung Kai/Scallywag 
  5. Vestas 11th Hour Racing 
  6. Turn the Tide on Plastic 
  7. Team AkzoNobel 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

TIG Sports
Valschermkade 30
1059 CD Amsterdam
Telefoon: 020 570 90 60
info@tigsports.nl

Sponsoring / Guest Experiences

hospitality@volvooceanracedenhaag.nl (Noortje van der Lugt)

Hotel

hotel@finishvolvooceanracedenhaag.nl (Gitta Hanrath)

Pers / Communicatie

info@tigsports.nl (Simon Keijzer)

www.volvooceanrace.com www.teamakzonobel.com www.brunelsailing.net

Privacy ENGLISH

De organisatie van de Finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en ontvangers van haar nieuwsbrieven en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die wordt verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken gegevens alleen voor het versturen van gewenste nieuwsbrieven of om contact op te nemen na deelname aan prijsvragen/acties.

Disclaimer

Met registratie gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van de Volvo Ocean Race Finish in Den Haag.

Na bevestiging van uw registratie wordt u voorafgaand aan de Finish van de Volvo Ocean Race middels een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond het evenement, het programma en praktische informatie.

(Persoons)gegevens worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld. Opgegeven gegevens kunnen worden gebruikt voor ontvangst van nieuwsbrieven van TIG Sports en/of promotionele acties van haar partners. Te allen tijde worden de vereisten en richtlijnen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens in acht genomen.