Cloggy-reporters onthullen de geheimen van de zee

Door Edward Swier

Altijd al willen weten hoe dat nu zit met de wind rond de evenaar? En wat je mogelijkheden zijn als je hoge nood hebt aan boord van een Volvo Ocean Racer? Onze Cloggy-reporters leggen het uit in de tweede aflevering van hun avonturenserie met de Klompboot. Ook deze tien minuten durende video, de tweede van het koppel Gerd-Jan Poortman en Stefan Coppers, boeit van de eerste tot de laatste tel.

Poortman en Coppers varen de zeezeilers achterna in hun opvallende gele klomp. Na het vertrek uit Alicante zetten ze koers richting Lissabon. Over twee weken zullen ze verslag doen van de aankomst in Kaapstad. Uiteindelijk zullen ze er ook bij zijn als Den Haag, de ultieme bestemming, in juni 2018 wordt bereikt.

Poortman en Coppers weten overigens waar ze over praten. Poortman deed al drie keer mee aan de Volvo Ocean Race. Coppers was de vorige race mee als on-board reporter bij Team Brunel. Het tweetal sprak onder anderen met Simon Fisher, navigator van Vestas 11th Hour.

Fisher geeft in de You Tube-video – die ook hier te bekijken is – uitleg over hogedrukgebieden die elkaar bij de evenaar raken, waardoor langdurige windstiltes ontstaan. Omdat de wind op de ‘bovenzijde’ van de aarde een andere kant op draait dan ten zuiden van de evenaar, moeten de zeilers ‘omvaren’ richting Kaapstad. Fisher, winnaar van de eerste etappe, legde voor de start in Lissabon met een simpele krijttekening uit hoe dat werkt. Aanschouwelijk onderwijs voor een ieder, om nooit meer te vergeten.

Poortman legt aan Carlo Huisman van Team Brunel een ander dilemma voor. Wat doe je als je de grote boodschap moet doen? Huisman toont het toilet aan boord, maar vertelt dat – zelfs als de wind 20 tot 30 knopen is – maar weinigen daar gebruik van maken…

Debutant Lucas Chapman neemt, met assistentie van Poortman, alvast voorzorgsmaatregelen voor de passage van de evenaar. Het is een gewoonte in zeilkringen om, bij het passeren van die denkbeeldige lijn, altijd even stil te staan bij deze bijzondere gebeurtenis. Neptunus, de Romeinse god van de golven, heeft voor eerstelingen altijd wat bijzonders in petto.

In de tweede aflevering komen vanzelfsprekend ook andere, vaste items terug. De kijkersvraag geeft je de kans om bij de aankomst van de Volvo Ocean Race in Den Haag, in juni 2018, mee te varen op zee. Via http://volvooceanracedenhaag.nl/#klomp is het mogelijk mee te dingen naar deze prijs.

Bekijk alle afleveringen via YouTube en Facebook