Brouwer wint met Dongfeng In-Port Race Kaapstad

AkzoNobel op het podium

Carolijn Brouwer kon vrijdagmiddag in Kaapstad aan de champagne. De Nederlandse zeilster won met haar collega’s van Dongfeng Racing Team de In-Port Race. De Chinese boot deed vanaf de start mee om de zege, maar zeilde met name een sterk tweede deel van de race. Vestas, dat lang aan kop lag, kende tegen het einde veel problemen met hun gennaker en viel van het podium. Zodoende kon Team AkzoNobel, net achter Mapfre, een succesje vieren: derde. Team Brunel werd zesde, maar was – met een prachtig Piet Mondriaan-zeil – wel één van de smaakmakers in de haven van Kaapstad.

Weer spectaculair

Voor de derde keer was de havenrace uitermate spectaculair. Onder ideale omstandigheden voor de zeilers (een westenwind van zo’n 20 knopen, geen invloed van de Tafelberg) en toeschouwers (zo’n 25 graden en erg helder) werd gevaren. De havenraces vormen voor de deelnemende teams altijd een ideale gelegenheid om, onder echte druk van de concurrentie én niet in een trainingssituatie, wat nieuwe dingen uit te proberen.

Mondriaan was erbij

Zo maakte Team Brunel gebruik van de gelegenheid om, na de eerste bovenboei, een bijzonder spinakerzeil te onthullen. De internationale commentatoren herkenden direct een echte Piet Mondriaan. ,,Brunel brengt wat cultuur in de zeilwereld’’, jubelde een van hen tijdens de live-uitzending van de In-Port Race, die altijd erg goed te volgen is via de website van de Volvo Ocean Race en een speciale Facebook-link. Er is geen betere gelegenheid om de echte strijd te volgen dan tijdens de havenraces. Nabijgelegen filmboten, helikopterbeelden én on-board camera’s laten nagenoeg geen actie onbespied.

Stoelendans met crew

Het was bovendien de rentree van Louis Balcaen aan boord bij Brunel. De vorige editie zeilde de Belg de Volvo Ocean Race al aan de zijde van Bouwe Bekking, nu vervangt de talentvolle stuurman/trimmer voor de derde etappe, die zondag richting Melbourne start, de Argentijn Maciel Cicchetti.

Ook aan boord van Team AkzoNobel veranderde een en ander in de haven van Kaapstad. Justin Ferris en Alex Pella namen de plek in van Luke Molloy en Peter van Nierkerk, die pas in Lissabon aan boord was gekomen van de Nederlandse boot. Het nieuwe duo werd door Simeon Tienpont mede vanwege hun expertise in de Zuidelijke Oceaan geselecteerd. Zondagmiddag is de start van die, als altijd gevreesde etappe.

Cape town in port1Brunel meeste meters gevaren

Brunel, nota bene winnaar van de In-Port Race in Lissabon, maakte van start tot finish geen aanspraak op de zege. Na de start werd een andere koers dan de rest van de vloot gekozen, hetgeen bij het eerste keerpunt direct al werd afgestraft. Dat Sun Hung Kai/Scallywag de boot van Bouwe Bekking halverwege even flink dwars zat – en daar zelfs een penalty voor kreeg – hielp ook al niet mee. Toch zal bij Brunel wel met enige tevredenheid gekeken worden naar de statistieken, als die vergeleken worden met de andere boten. Brunel scoorde namelijk van alle boten de hoogste gemiddelde snelheid, maar had – en dat is minder – daar ook veel meer gevaren meters dan de rest tegenover staan.

AkzoNobel op het podium

AkzoNobel daarentegen kende een solide race. Aanvankelijk lag de boot van Simeon Tienpont in de achterhoede, maar naarmate de finishlijn dichterbij kwam steeds dichter bij het podium. Een tactische manoeuvre van Mapfre bij de laatste poort maakte het weliswaar onmogelijk de Spanjaarden nog te passeren, in de laatste mijl naar de finish werd wel nog geprofiteerd van pech bij Vestas. Daar draaide de spinaker in de soep, waardoor de snelheid vanzelfsprekend ver terugzakte.

In het speciale In-Port Race-klassement staat Mapfre aan de leiding, met 19 punten. Brouwers’ Dongfeng staat tweede met 18 punten, Brunel (13) is derde. Ook Vestas (12) en AkzoNobel (11) haken nog aan bij de besten. Scallywag en Turn the Tide on Plastic liggen met zes en vijf punten inmiddels iets verder achterop. De stand van de In-Port Races is van belang als twee boten eind juni na aankomst in Den Haag hetzelfde aantal punten in de reguliere legs hebben gescoord. 

Uitslag In-Port Race Kaapstad

1. Dongfeng Race Team

2. MAPFRE, op 2 minuten en 33 seconden

3. team AkzoNobel, op 2.37

4. Vestas 11th Hour Racing, op 3.03

5. Turn the Tide on Plastic, op 3.33

6. Team Brunel, op 3.42

7. Sun Hung Kai / Scallywag, op 7.13Brouwer met zoon Kyle

 foto: Carolijn Brouwer met zoon Kyle

 


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

TIG Sports
Valschermkade 30
1059 CD Amsterdam
Telefoon: 020 570 90 60
info@tigsports.nl

Sponsoring / Guest Experiences

hospitality@volvooceanracedenhaag.nl (Noortje van der Lugt)

Hotel

hotel@finishvolvooceanracedenhaag.nl (Gitta Hanrath)

Pers / Communicatie

info@tigsports.nl (Simon Keijzer)

www.volvooceanrace.com www.teamakzonobel.com www.brunelsailing.net

Privacy ENGLISH

De organisatie van de Finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en ontvangers van haar nieuwsbrieven en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die wordt verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken gegevens alleen voor het versturen van gewenste nieuwsbrieven of om contact op te nemen na deelname aan prijsvragen/acties.

Disclaimer

Met registratie gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van de Volvo Ocean Race Finish in Den Haag.

Na bevestiging van uw registratie wordt u voorafgaand aan de Finish van de Volvo Ocean Race middels een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond het evenement, het programma en praktische informatie.

(Persoons)gegevens worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld. Opgegeven gegevens kunnen worden gebruikt voor ontvangst van nieuwsbrieven van TIG Sports en/of promotionele acties van haar partners. Te allen tijde worden de vereisten en richtlijnen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens in acht genomen.