Brad Jackson focust zich nu op de race

Dat had Brad Jackson ook niet kunnen bevroeden. Op de vrijdagochtend voor de start van de Volvo Ocean Race zat de Nieuw-Zeelander ‘opeens’ naast zes andere skippers bij de ultieme persconferentie. Jackson (49) is sinds deze week captain van Team AkzoNobel.

Door Edward Swier

Vertrek Tienpont
Nadat de Nederlandse boot vanwege een verschil van inzicht afscheid nam van schipper Simeon Tienpont werd intern naar oplossingen gezocht. Jackson, een uitermate ervaren zeiler, behoorde al tot de crew en promoveerde in Alicante tot skipper.

Jackson heeft reeds zesmaal deelgenomen aan de Volvo Ocean Race, drie keer bereikte hij de finish als lid van het winnende team. Ook werd hij nog eens tweemaal tweede. Jackson werd aangetrokken door het avontuur op zee toen hij als kind de vloot van de Whitbread Race in Auckland zag aanmeren. Eenmaal aangemonsterd kon hij de race niet meer missen.

Debuteert en wint 
Zijn eerste deelname, met de New Zealand Endeavour, leidde in 1993-1994 direct tot de winst. Nadat hij zesmaal op rij had deelgenomen, koos hij in de vorige editie (2014/2015) bij Team SCA voor een plek als projectmanager, op het land. Ditmaal wilde hij er echter weer op het water bij zijn.

Dat dat uiteindelijk als skipper is, verraste ook hemzelf. In de persconferentie gaf hij prijs die ambitie nooit gehad te hebben. ,,Het was voor mij geen must, geen ambitie. Het speelde ook nooit door mijn hoofd. De situatie ontwikkelde zich echter zo. Ik wil het ook met alle liefde doen, maar moest er wel zeker van zijn dat hele team erachter stond. We hebben er met de sponsor, de zeilers en de staf op het land over gesproken. Ik heb goede hoop dat het zal bevallen.’’

Focus op de race
Jackson zei zich, na enkele onzekere dagen, inmiddels weer volledig op de race te kunnen concentreren. ,,We focussen ons op de race. We hebben nagenoeg dezelfde bemanning als die we eerst hadden, op één iemand na. Er zal niets veranderen aan onze werkwijze aan boord. We hebben een paar dagen gehad waarin het onduidelijk was hoe het verder zou gaan. Maar, als gezegd, we zullen ons nu weer volledig op het zeilen concentreren.’’

Kirby nieuwe man
Jackson kon op de persconferentie ook bekendmaken dat hij nog een zeiler heeft kunnen aantrekken voor de eerste etappe naar Lissabon. De Amerikaan Rome Kirby (28) won in 2013 de America’s Cup met Oracle Team USA en startte in de Volvo Ocean Race als teamgenoot van Jackson op de (als derde geëindigde) boot van Puma Ocean Racing. Ze brachten destijds een week door op het afgelegen eiland Tristan de Cunha, in het zuiden van de Atlantische Oceaan, nadat de mast van hun boot in drieën was gebroken.

Kirby: ,,Ik ben echt excited! Het was geweldig dat Brad me belde. We kennen elkaar goed, waren er snel uit.’’

Kirby is de vijfde jonge zeiler aan boord bij AkzoNobel. Ook Nicolai Sehested (27), Martine Grael (26), Brad Farrand (28) en Emily Nagel (23) zijn de dertig nog niet gepasseerd. Nagel is de jongste vrouw in de race.

Jackson toonde zich erg gelukkig met zijn aanwinst. ,,Rome Kirby is jong en sterk, hij weet hoe zwaar deze race kan zijn. Zijn skills op het gebied van helming en trimming maken hem een aanwinst voor het team, en hoewel hij laat aanhaakt bij ons programma, denk ik dat hij een vliegende start zal maken.’’

De line-up van AkzoNobel voor de eerste etappe, van Alicante naar Lissabon:

Brad Jackson (NZL) – skipper
Brad Farrand (NZL) – bowman, sail trimmer
Martine Grael (BRA) – sail trimmer
Rome Kirby (VS) - helmsman, sail trimmer
Luke Molloy (AUS) – helmsman, sail trimmer
Emily Nagel (BER) – sail trimmer
Jules Salter (GBR) – navigator
Nicolai Sehested (DEN) – boat captain, helmsman, sail trimmer
Joca Signorini (BRA) – watch captain, helmsman, sail trimmer

 


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

TIG Sports
Valschermkade 30
1059 CD Amsterdam
Telefoon: 020 570 90 60
info@tigsports.nl

Sponsoring / Guest Experiences

hospitality@volvooceanracedenhaag.nl (Noortje van der Lugt)

Hotel

hotel@finishvolvooceanracedenhaag.nl (Gitta Hanrath)

Pers / Communicatie

info@tigsports.nl (Simon Keijzer)

www.volvooceanrace.com www.teamakzonobel.com www.brunelsailing.net

Privacy ENGLISH

De organisatie van de Finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en ontvangers van haar nieuwsbrieven en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die wordt verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken gegevens alleen voor het versturen van gewenste nieuwsbrieven of om contact op te nemen na deelname aan prijsvragen/acties.

Disclaimer

Met registratie gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van de Volvo Ocean Race Finish in Den Haag.

Na bevestiging van uw registratie wordt u voorafgaand aan de Finish van de Volvo Ocean Race middels een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond het evenement, het programma en praktische informatie.

(Persoons)gegevens worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld. Opgegeven gegevens kunnen worden gebruikt voor ontvangst van nieuwsbrieven van TIG Sports en/of promotionele acties van haar partners. Te allen tijde worden de vereisten en richtlijnen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens in acht genomen.